ABBVIE ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ: Πανωλεθρία από τη μη εκλογή Αποστολίδη στο ΣΦΕΕ – Ήταν ο πρώην Πρόεδρος!


26-03-2018 14:09

Εκτός ΔΣ ΣΦΕΕ βρέθηκε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του συνδέσμου Πασχάλης Αποστολίδης, Διευθύνων Σύμβουλος AbbVie Pharmaceuticals, καθώς η αγορά φαίνεται ότι είχε έντονα παράπονα απο την θητεία του .

Όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα των εκλογών, η άνευρη παρουσία του στη θέση του προέδρου και τα προβλήματα του κλάδου, που δεν κατάφερε να λύσει, αλλά αντίθετα πολλαπλασιάστηκαν, μεταφράστηκαν σε έντονη δυσαρέσκεια με αποτέλεσμα να βρεθεί όχι απλά εκτός δεκαπεντάδας, αλλά τρίτος αναπληρωματικός , μια θέση καθόλου κολακευτική για κάποιον που κατείχε τη θέση του προέδρου.

Στις εκλογές συμμετείχαν 60 από τις 64 εταιρίες μέλη του Συνδέσμου.

Όπως και στις προηγούμενες εκλογές, 1ος σε ψήφους αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Παναγούλιας της VIANEX & VIAN. Στη 2η θέση βρέθηκαν με ισοψηφία ο Μάριος Κοσμίδης της WIN MEDICA και ο Ολύμπιος Παπαδημητρίου της NOVO NORDISK, o οποίος, σύμφωνα με τα «προγνωστικά» της αγοράς, φαίνεται να συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες για την προεδρία του Συνδέσμου και τρίτος σε ψήφους αναδείχθηκε ο Δημήτρης Αναγνωστάκης της BOEHRINGER INGELHEIM. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει, σύμφωνα με το καταστατικό, το νέο Δ.Σ. προκειμένου να συγκροτηθεί ως σώμα.

Tα 15 άτομα που εντάσσονται στο ΔΣ και θα κληθούν την επόμενη εβδομάδα να επιλέξουν το νέο πρόεδρο και τους νέους αντιπροέδρους του ΣΦΕΕ, αλλά και οι 6 αναπληρωματική, καθώς και οι ψήφοι που συγκέντρωσαν όλοι, είναι:

1. Κωνσταντίνος Παναγούλιας, Γενικός Διευθυντής Vian και Αντιπρόεδρος Vianex – 45 ψήφοι

2. Μάριος Κοσμίδης, Γενικός Διευθυντής Win Medica – 36 ψήφοι

3. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Γενικός Διευθυντής Novo Nordisk Ελλάς – 36 ψήφοι

4. Δημήτριος Αναγνωστάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάδας και Κύπρου Boehringer Ingelheim – 34 ψήφοι

5. Σταύρος Θεοδωράκης, Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάδας και Κύπρου Chiesi – 33 ψήφοι

6. Νικόλαος Βαρελάς, Διευθύνων Σύμβουλος Galenica – 30 ψήφοι

7. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων Σύμβουλος Shire Hellas – 30 ψήφοι

8. Κωνσταντίνος Ευριπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος Genesis Pharma – 25 ψήφοι

9. Ιωάννης Βλόντζος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Merck Ελλάδος – 24 ψήφους

10. Μάρκος Γερασόπουλος, Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής Ομίλου Sanofi Aventis Ελλάδας – 24 ψήφους

11. Μάριος Κάτσικας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΦΑΡΑΝ ΑΒΕΕ – 24 ψήφοι

12. Παναγιώτης Γιαννουλέας, Γενικός Διευθυντής της Angelini – 23 ψήφοι

13. Σπύρος Φιλιώτης, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Pharmaserve-Lilly – 23 ψήφοι

14. Ζαχαρίας Ραγκούσης, Γενικός Διευθυντής της Pfizer Ελλάς – 21 ψήφοι

15 Χάρης Ναρδής, Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της Astellas Pharmaceuticals A.E.B.E. – 20 ψήφοι

Αναπληρωματικοί είναι οι:

1. Roberto Greco, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάδας και Διευθυντής Χωρών Αδριατικής GlaxoSmithKline Greece – 20 ψήφοι

2. Έλενα Χουλιάρα, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΑstraZeneca Eλλάδος και Κύπρου – 19 ψήφοι

3. Πασχάλης Αποστολίδης, Διευθύνων Σύμβουλος AbbVie Pharmaceuticals – 18 ψήφοι

4. Νίκος Ραγκούσης, Γενικός Διευθυντής, LEO Pharmaceutical Hellas S.A. – 14 ψήφοι

5. Πόλυ Λεονταρίδη – Καλογερά, Διευθύνουσα Σύμβουλος ITF Helllas – Ψήφοι 12

6. Στάθης Λιβανός, Γενικός Διευθυντης του Τμήματος Ογκολογίας της Novartis Ελλάδος – 8 ψήφοι

Το ψήφισμα του νέου ΔΣ

Σύσσωμος ο κλάδος του φαρμάκου εκφράζει την πεποίθηση ότι μπορεί, μαζί με την Πολιτεία και με την μεγάλη ευκαιρία της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, να καταστήσει το 2018 «έτος-αφετηρία» για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου Δημόσιου Συστήματος Υγείας, την εξασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των πολιτών στην Υγεία και την επίτευξη της απαιτούμενης ισορροπίας στο φάρμακο.

Παρά τη σημαντική συνεισφορά του στην εθνική οικονομία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία προστιθέμενων αξιών για τη χώρα, ο κλάδος του Φαρμάκου έχει δεχθεί ασύμμετρες πιέσεις από το 2009 μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των μνημονιακών παρεμβάσεων στον τομέα του φαρμάκου και δυστυχώς οι προβλέψεις για το 2018 είναι έντονα δυσοίωνες. Κινδυνεύει πλέον η πρόσβαση των ασθενών σε νέα σωτήρια για τη ζωή τους φάρμακα. Τα μέτρα που ψηφίστηκαν το 2017 για τα νέα φάρμακα, όπως το 25% με αναδρομική μάλιστα ισχύ, το ενοποιημένο rebate και το ανεξέλεγκτο clawback, δημιουργούν θέματα βιωσιμότητας για τις εταιρίες του κλάδου και δυσχεραίνουν ιδιαίτερα την πρόσβαση των ασθενών σε νέες, αλλά και υπάρχουσες καταξιωμένες θεραπείες.

Ο κλάδος του φαρμάκου έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα τον τελευταίο καιρό και ο δημόσιος διάλογος περιλαμβάνει ανακρίβειες, υπερβολές και φήμες, οι οποίες δημιουργούν -εσκεμμένα ή μη- λανθασμένες εντυπώσεις και επηρεάζουν αρνητικά τους ασθενείς και την κοινή γνώμη, δημιουργώντας έντονη ανασφάλεια και αμφισβήτηση. Επιχειρούν δε, να μηδενίσουν τη συνεισφορά ενός ολόκληρου κλάδου όχι μόνο στην υγεία των πολιτών αλλά και στην εθνική οικονομία, καθώς, παρά το διωγμό που υφίσταται όλα αυτά τα χρόνια, ο κλάδος στέκεται με υπευθυνότητα δίπλα στην Ελληνική Κοινωνία, καλύπτοντας τις διαρκώς εντεινόμενες ανάγκες της, υποκαθιστώντας την κοινωνική πολιτική του κράτους και σημαντικό μέρος της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Συγκεκριμένα:

1. Χάρη στα καινοτόμα φάρμακα οι ασθενείς ζουν περισσότερο και καλύτερα.

2. Ο κλάδος του φαρμάκου αποτελεί κύριο πυλώνα χρηματοδότησης του συστήματος Υγείας, συνεισφέροντας στο 1/3 της φαρμακευτικής δαπάνης (μόνο για το 2017 επιστρέψαμε πάνω από €1 δις στο δημόσιο), 4 φορές πάνω από τον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό μέσο όρο και παράλληλα το υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλο κλάδο της Ελληνικής οικονομίας.

3. Μέσω των υποχρεωτικών εκπτώσεων κι επιστροφών ο κλάδος στηρίζει το σύστημα υγείας καλύπτοντας τους ανασφάλιστους (850.000 συμπολίτες μας για το 2017 με ετήσιο κόστος €165 εκατ., ποσό που θα ξεπεράσει τα €200 εκατ. για το 2018), υποκαθιστώντας την κοινωνική πολιτική του κράτους.

4. Επενδύουμε στην Έρευνα και την Ανάπτυξη και ενισχύουμε την Εθνική μας Ανταγωνιστικότητα.

5. Λειτουργούμε με διαφάνεια. Από το 2002 έως σήμερα, έχουμε αυτοβούλως προχωρήσει σε αυτορρύθμιση με τον Κώδικα Δεοντολογίας, που επικαιροποιούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, τον Κώδικα Δεοντολογίας του Ευρωπαϊκού μας Συνδέσμου EFPIA και την εφαρμογή πολλών διαδικασιών και ελέγχων.

Το μήνυμά μας προς την Πολιτεία είναι απλό και σαφές: Για να αναστραφεί η πορεία παρακμής και διάλυσης της Δημόσιας Υγείας απαιτείται ένα ολοκληρωμένο νέο σχέδιο δράσης, που να διασφαλίζει την άμεση πρόσβαση όλων των πολιτών (ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, φτωχών και πλουσίων) σε καινοτόμες θεραπείες και φάρμακα που σώζουν ζωές, την προώθηση των κλινικών ερευνών σ’ ένα πρόσφορο περιβάλλον που σέβεται κι ανταμείβει την καινοτομία, αλλά και τη διαμόρφωση σταθερών και προβλέψιμων συνθηκών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της συνεργασίας των ελληνικών φαρμακευτικών εταιριών με τις διεθνείς εταιρίες. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις πυλώνες την καινοτομία, την ανάπτυξη και τη διαφάνεια και να μπορεί να οδηγήσει στα επόμενα χρόνια σε σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα βελτίωσης του επιπέδου των πολιτών της χώρας.

Είμαστε σύμμαχοι της Πολιτείας για την ίαση του δημόσιου συστήματος Υγείας και τη διασφάλιση -χωρίς αποκλεισμούς- του αυτονόητου και αναφαίρετου δικαιώματος του ασθενή να κάνει χρήση κάθε σωτήριας, για την υγεία του θεραπείας και να απολαμβάνει τα αγαθά της επιστημονικής εξέλιξης και προόδου.

Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μετά την τελευταία ενημέρωση που είχε η βιομηχανία κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης .