Σύνοδος Κορυφής: Βγάζουν στη… σέντρα τον Ερντογάν, Τσίπρας και Αναστασιάδης


22-03-2018 7:49

Να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία και τον Ερντογάν θα επιδιώξουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Ελλάδα και Κύπρος θα θέσουν τους Ευρωπαίους το θέμα με τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνεργασία με τον Νίκο Αναστασιάδη, σκοπεύουν να βγάλουν στη… σέντρα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις προκλήσεις από την Τουρκία στο Αιγαίο αλλά και στην ΑΟΖ της Κύπρου ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες αρχίζουν σήμερα (22.03.2018) το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν αύριο, Παρασκευή.

Άλλωστε, πριν από σχεδόν έναν μήνα, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δηλώσει ότι θα επιδιωχθεί να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία. Όχι μόνο για τις ενέργειές της, όσο και για την ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του Ερντογάν.

Τι θα ζητήσει ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει και το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, εντείνοντας έτσι τον συντονισμό και την πίεση προς την Άγκυρα, με στόχο την ταχεία επιστροφή τους.

Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις θέσεις της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των – κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας- ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Ως προς τα ζητήματα της οικονομίας, που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση για τη φορολογία των ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων, οι οποίοι μέχρι σήμερα απολαμβάνουν ένα ιδιότυπο καθεστώς το οποίο δεν συμβάλει στην εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το ζήτημα αυτό αναμένεται να παρθούν το επόμενο διάστημα οι σχετικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο φορολογίας για αυτούς τους ομίλους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά θα τονίσει την ανάγκη να γίνει αυτό άμεσα και με τρόπο αποτελεσματικό. Διότι, όπως επανειλημμένα έχει επισημάνει ο πρωθυπουργός είναι ζωτικής σημασίας για την Ένωση να εξασφαλίζει συνθήκες φορολογικής δικαιοσύνης στο εσωτερικό της, καθώς είναι πολλές οι περιπτώσεις που τα βάρη έπεσαν μονομερώς στις πλάτες των πολιτών, την ίδια ώρα που δεν συνέβαινε το ίδιο με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κρίσιμη Σύνοδος για την Ευρωζώνη

Η συγκεκριμένη Σύνοδος Κορυφής θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρωζώνη, καθώς θα τεθούν στο τραπέζι οι θέσεις των κρατών μελών, για μια σειρά από ζητήματα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να διατυπώσει τις θέσεις που έχει εκφράσει επανειλημμένα. Θέσεις που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σε μια κατεύθυνση που θα εμβαθύνει διαδικασίες ολοκλήρωσης – όπως είναι το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, διαμοιρασμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη- ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού στους τομείς που αφορούν την κοινωνική συνοχή και μια σειρά από προτάσεις που έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της συζήτησης που θα διεξαχθεί την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν, ακόμα, η στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, το Brexit και οι σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας.

Επαφές Τσίπρα με Τουσκ, Μέρκελ, Μακρόν, Μέι

Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής o κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει επαφές με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέϊ, με τους οποίους θα συζητήσει για την Τουρκία, την Κύπρο και το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Στους… Σοσιαλιστές ο Αλέξης Τσίπρας

Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα αρχίσουν το μεσημέρι. Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει, ως παρατηρητής, στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, με βάση την ώρα Ελλάδας

Πέμπτη 22 Μαρτίου

13.30: Παρουσία στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

15.00: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

20.30: Παρουσία στο Δείπνο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ

Παρασκευή 23 Μαρτίου

10.00: Συμμετοχή στο Πρόγευμα εργασίας με θέμα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 50)

12.30: Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την Ευρωζώνη

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ