Δίκη Ηριάννας και Περικλή: Η κατάθεση του αστυνομικού που προκάλεσε ερωτήματα


21-03-2018 17:11

Με καταθέσεις μαρτύρων άρχισε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, η δίκη της 30χρονης Ηριάννας και του 34χρονου Περικλή, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και οπλοκατοχή.

Σε πρώτο βαθμό, οι δύο κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί ο καθένας σε κάθειρξη 13 ετών. Η δίκη άρχισε να διεξάγεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρουσία δεκάδων αλληλέγγυων στους δύο νεαρούς.

Οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν στο εδώλιο, μετά το δείγμα DNA που εντοπίστηκε σε γεμιστήρα όπλου, μαζί με σφαίρες στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. «Ένα δείγμα DNA, ούτε καταδικάζει, ούτε αθωώνει. Από μόνο του δεν αρκεί», ήταν το σχόλιο του προέδρου της έδρας του δικαστήριου.

Ως πρώτος μάρτυρας, εξετάστηκε ο αστυνομικός που συνέλεξε τα όπλα από την Πανεπιστημιούπολη. Όπως τόνισε, για την ύπαρξη όπλων οι αστυνομικές αρχές ενημερώθηκαν από πολίτη.

Συγκεκριμένα, ο αστυνομικός κατέθεσε ότι βρήκαν σακούλα με όπλα και σφαίρες.

Ο πολίτης, 25 ετών, δεν έχει εμφανιστεί στα δικαστήρια. Είχε καταθέσει μόνο στον ανακριτή το 2013.

Δεν του ζητήθηκε δείγμα DNA

Εντύπωση προκάλεσε η επισήμανση του μάρτυρα αστυνομικού ότι τα όπλα ήταν δέκα ημέρες στην ασφάλεια χωρίς επιτήρηση, ενώ δεν του ζητήθηκε ποτέ δείγμα DNA, αν και είχε έρθει σε επαφή με τα όπλα.

Πρόεδρος: Πώς τα πιάσατε;

Αστυνομικός: Με γάντια. Ήταν σε μια σακούλα πλαστική. Ήταν μαζί μας ο μάρτυρας. Τα ψάχναμε μαζί, τα βρήκαμε κατά τις 4 και τα μεταφέραμε στη ΓΑΔΑ.

Εφέτης: Τα είχε μετακινήσει;

Αστυνομικός: Ναι.

Εφέτης: Πώς φαίνεται το γεγονός ότι τα μετακίνησε; Περίεργο. Ποιοι έπιασαν τη σακούλα;

Αστυνομικός: Από αστυνομικούς κανένας.

Υπεράσπιση Ηριάννας: Υπάρχει στοιχείο που να συνδέει τα όπλα με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»;

Αστυνομικός: Όχι, κανένα.

Ο πατέρας του Περικλή

«Οταν πήγα στη ΓΑΔΑ και τον βρήκα τού είπα: Κοιτάξε με στα μάτια και πες μου τι έγινε» είπε ο πατέρας του Περικλή, υποστηρίζοντας ότι ο γιος του αρνήθηκε οποιαδήποτε συμμετοχή του στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

«Το παιδί μου σέβεται την ανθρώπινη ζωή. Δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο» είπε η μητέρα του, υποστηρίζοντας ότι αμέσως μόλις συνελήφθη ο φίλος του Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (σ.σ. ο οποίος αθωώθηκε), ο ίδιος πήγε στον ανακριτή δηλώνοντας ότι θέλει να καταθέσει υπέρ του.

«Τι να πω για τους στόχους και τα όνειρα της Ηριάννας; Ήθελε να σπουδάσει, τελειώσε το μεταπτυχιακό της και πήγαινε για το διδακτορικό. Ήταν σοκ για μας και άδικο για την ίδια. Βοηθούσε τους πάντες. Δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει σχέση με όσα την κατηγορούν».

Ο σύζυγος της Ηριάννας

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και ο σύζυγος της Ηριάννας, ο οποίος χαρακτήρισε αδιανόητο και παράλογο να βρίσκεται κατηγορούμενη η Ηριάννα για κάτι που ο ίδιος έχει αθωωθεί.

«Στο σπίτι μου δεν βρέθηκε ποτέ τίποτα που να μας συνδέει με την οργάνωση. Οδηγήθηκα σε μία δίκη που κράτησε δύο χρόνια, και εξευτέλισε τη δικογραφία. Ο εφέτης ανακριτής είχε το θάρρος να μην προφυλακίσει, ούτε την Ηριάννα, ούτε τον Περικλή και τους προστάτευσε, μάλιστα, αφού δεν δημοσιοποίησε τα στοιχεία τους. Εγώ αθωώθηκα. Δεν προέκυψε ποινικό ενδιάφέρον στις φιλικές σχέσεις μου με δύο εκ των κατηγορουμένων από τους Πυρήνες της Φωτιάς, και τώρα ερχόμαστε να ακούσουμε ότι μέλος της οργάνωσης είναι η Ηριάννα.

Η δίκη διακόπηκε για τις 10 Μαΐου για να συνεχιστεί με την κατάθεση του ίδιου μάρτυρα.

Πηγή: www.newsit.gr