Το σκεπτικό της απόφασης για το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός. Έτσι "εξαφανίστηκε" το -3


21-03-2018 9:53

Έγινε γνωστό το σκεπτικό με το οποίο η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ μείωσε την ποινή του ΠΑΟΚ, για όσα έγιναν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, λίγες ώρες πριν από αυτό με την ΑΕΚ.

Η “Live Sport” φέρνει στην… επιφάνεια το σκεπτικό της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, σύμφωνα με το οποίο δεν επιβλήθηκε τελικά στον ΠΑΟΚ ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών.

Όπως αναφέρεται, η Επιτροπή έκρινε πως έπρεπε να… εξαφανιστεί η ποινή αφαίρεση βαθμών επειδή είναι διαφορετική έννοια η “διακοπή αγώνα” από τη “μη έναρξη αγώνα”.

Να θυμίσουμε πως πρωτόδικα οι Θεσσαλονικείς τιμωρήθηκαν με αφαίρεση τριών βαθμών, κατακύρωση του αγώνα υπέρ του Ολυμπιακού και δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών.

Στο σκεπτικό της απόφασης που μέρος του παρουσιάζει η «Live Sport», αναφέρει…

“Από τη γραμματική διατύπωση της διατάξεως του άρθρου 15 πργ. 3 περ. ε’ του Π.Κ. συνάγεται με σαφήνεια ότι οι επιπρόσθετες (πέραν της χρηματικής ποινής) κυρώσεις επιβάλλονται μόνον σε περιπτώσεις που «υπάρξει οριστική διακοπή αγώνα».

Ο όρος «οριστική διακοπή του αγώνα» σημαίνει μη συνέχιση αγώνα ο οποίος άρχισε. Αντίθετα μη έναρξη αγώνα σημαίνει αγώνας που δεν άρχισε. Το ότι διαφορετική έννοια είναι αυτή της διακοπής και διαφορετική της μη έναρξης του αγώνα συνάγεται αναμφισβήτητα, πέρα από τη γραμματική διατύπωση της ρυθμίσεως και από τις ακόλουθες σκέψεις.

Η ίδια η διάταξη του άρθρου 15 πργ. 3 περ. ε’ αντιμετωπίζει δύο περιπτώσεις: την «οριστική διακοπή του αγώνα» (εδ. β’) και την άλλη (εδ. α’), την οποία προσδιορίζει χρονικά σε σχέση με τον αγώνα. Η άλλη αυτή περίπτωση του εδ. α’ δεν μπορεί να αφορά αγώνα που δεν άρχισε, αφού το μετά την έναρξη στάδιο καλύπτει το εδ. β’ με τον όρο ¨οριστική διακοπή του αγώνα».

Η όλη δομή του άρθρου δεν καταλείπει αμφιβολία (κλιμακωτή ένταση των ποινών) για τη διαφορά «διακοπής» και «μη ενάρξεως» – κάτι που ενισχύεται και από την (συμβαδίζουσα με την κλιμάκωση των ποινών) ετερότητα της ουσιαστικής βαρύτητας. Άλλωστε η διάταξη του άρθρου 15 παρ. 4 περ. β’ του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ κάνει σαφή (γραμματική) διάκριση ανάμεσα σε αγώνα που «δεν άρχισε» και σε «αγώνα που διακόπηκε οριστικά» – πράγμα που δεν θα έκανε εάν ο όρος «διακοπή» κάλυπτε και την περίπτωση αγώνα «που δεν άρχισε»”.