ΗΠΑ: Δεν θέλουμε, αλλά δεν φοβόμαστε τον εμπορικό πόλεμο.


21-03-2018 8:24

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βαλθεί να τα βάλει με τους πάντες και τα πάντα. Και όπως λέει ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής του οι ΗΠΑ δεν φοβούνται να εμπλακούν σε έναν εμπορικό πόλεμο.

Πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ πως με την απόφασή του να επιβάλει δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο, ουσιαστικά κήρυξε εμπορικό πόλεμο στους… πάντες. Ο Στίβαν Μνούτσιν έσπευσε να τον υπερασπιστεί.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τόνισε ότι η χώρα του δεν φοβάται έναν εμπορικό πόλεμο. Και έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν είναι σκοπός της Ουάσινγκτον να αρχίσει έναν εμπορικό πόλεμο.

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να επέμβουμε για να υπερασπίσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ, να υπερασπίσουμε ένα εμπόριο ελεύθερο και δίκαιο με όρους αμοιβαιότητας», είπε ο Μνούτσιν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη μια συνάντησή του με περίπου 15 ομολόγους του στο περιθώριο της G20 που γίνεται στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

ΗΠΑ: Συζητάμε εξαιρέσεις

Ο εμπορικός πόλεμος «δεν είναι ο σκοπός μας, αλλά δεν τον φοβόμαστε», συνέχισε, απηχώντας τη θέση του Αμερικανού προέδρου.

Οι δηλώσεις Μνούτσιν έρχονται μόλις λίγες (σ.σ. την Παρασκευή) πριν τεθούν σε ισχύ οι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%).

«Δεν πρόκειται για ζήτημα προστατευτισμού, αλλά για ένα ελεύθερο εμπόριο που γίνεται με όρους ισονομίας και αμοιβαιότητας», επαναλάμβανε ακατάπαυστα ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών. Και ταυτόχρονα απαιτούσε από την Κίνα να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές εταιρείες.

«Υπάρχει μια γενική επιθυμία στις τάξεις της G20 να δούμε την Κίνα να ανοίγει τις αγορές της κατά τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να εισέλθουμε όπως και εκείνοι (οι Κινέζοι) στις δικές μας, (να αποκατασταθεί) μια εμπορική σχέση πολύ πιο ισόνομη και αμοιβαία», επέμεινε ο Μνούτσιν.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι είχε «θετικές» συζητήσεις στο Μπουένος Άιρες, αλλά δεν θέλησε να αποκαλύψει εάν κι άλλες χώρες, όπως ο Καναδάς και το Μεξικό, θα εξαιρεθούν από τους δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, όπως αξιώνουν ιδίως οι Ευρωπαίοι.

«Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη», περιορίστηκε να αναφέρει. «Περιμένουμε ο πρόεδρος να πάρει γρήγορα την απόφασή του», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ