Αυστρία: "Φιάσκο" οι καταγγελίες του ακροδεξιού αντικαγκελάριου για παρακολούθηση του γραφείου του


20-03-2018 22:53

Σε “φιάσκο” εξελίχθηκαν οι καταγγελίες για “αδιανόητο σκάνδαλο” που είχε εκτοξεύσει τον Ιανουάριο ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε. Ο αντικαγκελάριος, και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος των Ελευθέρων, είχε καταγγείλει παρακολούθηση του γραφείου του με “κοριούς”

Σύμφωνα με το πόρισμα της Εισαγγελίας της Βιέννης, οι «κοριοί» στο γραφείο του Στράχε, στο πρώην ανάκτορο Ντίτριχσταϊν, αποδείχθηκε πως δεν είναι παρά μεγάφωνα – τμήμα μιας καλωδιακής γραμμής σύνδεσης με την αυστριακή Βουλή, για να ακούγονται εκεί οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας της.

Στις τότε καταγγελίες του, ο Στράχε έκανε λόγο για «βαθύτατες ανησυχίες που προκαλεί στο δημοκρατικό πολίτευμα το αποκαλυφθέν σκάνδαλο κατασκοπείας και παρακολουθήσεων, ενώ προκύπτει το ερώτημα για το ποιος κρύβεται πίσω από τέτοιες παράνομες και αξιοκατάκριτες μεθόδους».

Ψεύτικες καταγγελίες… με στόχο

Οι καταγγελίες του αντικαγκελάριου και αρχηγού των Ελευθέρων, φέρεται να μην ήταν τυχαίο ότι συνέπιπταν τότε με τον διεθνή σάλο που είχαν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για ανάμιξη σε σκάνδαλο ναζιστικού περιεχομένου του κορυφαίου στελέχους των Ελευθέρων και επικεφαλής των υποψηφίων τους στις τότε περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, Ούντο Λαντμπάουερ.

Παρά την αρχική στήριξή του από τον ίδιο τον Στράχε, ο Λαντμπάουερ, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής και επρόκειτο να συμμετάσχει στην τοπική κυβέρνηση, αναγκάστηκε τελικά σε παραίτηση εξαιτίας της διάστασης του σκανδάλου και των συνεπειών που θα είχε για την ίδια την κυβέρνηση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Την εκδοχή των μεγαφώνων και της καλωδιακής γραμμής είχε διατυπώσει από την αρχή ο πρώην, επί δεκαετίες, γενικός διευθυντής της Αυστριακής Καγκελαρίας Μάνφρεντ Μάτσκα, που όμως είχε απορριφθεί κατηγορηματικά από το υπουργείο ‘Αμυνας του οποίου προΐσταται ο προερχόμενος από το Κόμμα των Ελευθέρων, υπουργός Μάριο Κούναζεκ, που έκανε λόγο για την ανακάλυψη ενός «πλήρως λειτουργούντος συστήματος παρακολούθησης».

Οι υπάλληλοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, οι οποίοι ερεύνησαν το «σκάνδαλο των κοριών», ακολουθώντας χιλιοστό με χιλιοστό τις γραμμές του υποτιθέμενου «συστήματος παρακολούθησης», βρέθηκαν στο τέλος στα υπόγεια του πρώην ανακτόρου μπροστά σε πίνακα διακλάδωσης με την από δεκαετιών επιγραφή «Γραμμή Βουλής».

Πηγή: www.newsit.gr