Στον αέρα η προανακριτική για Novartis. Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία.


20-03-2018 18:59

Στον αέρα τίναξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την προανακριτική επιτροπή για την Novartis. Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι ζήτησαν να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και ο Κωνσταντίνος Φρουζής για να καταθέσουν.

Ωστόσο, η πρόταση της κυβέρνησης αφορά το να καταθέσουν οι 9 εμπλεκόμενοι, πλην του κ. Βενιζέλου που έχει καταθέσει τις απόψεις του. Πρώτη αποχώρησε η ΝΔ ενώ απειλούν να αποχωρήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και να μείνουν στην αίθουσα μόνο οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

«Αποχωρούμε εάν δεν κληθούν για κατάθεση οι μάρτυρες και ο κ. Φρουζής»

Νωρίτερα, τα κόμματα είχαν προειδοποιήσει ότι θα αποχωρήσουν. Πιο συγκεκριμένα, λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη συνεδρίαση της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη NOVARTIS, ο βουλευτής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου προέβη σε δημόσια δήλωση/προειδοποίηση προς την πλειοψηφία της επιτροπής (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ).

«Στην προανακριτική επιτροπή για τη NOVARTIS έχουμε ζητήσει από την πρώτη στιγμή να έχει πλήρεις αρμοδιότητες για να εξετάσει την υπόθεση. Στην προηγούμενη συνεδρίαση καταθέσαμε έγγραφο αίτημα, στον προγραμματισμό μας, να καλέσουμε τον κ. Φρουζή να δώσει εξηγήσεις για όλα τα θέματα τα οποία άπτονται αυτής της υπόθεσης καθώς και άλλους μάρτυρες και ζητάμε από την πλειοψηφία αυτό να γίνει αποδεκτό έτσι ώστε να τελειώνουμε με τις συζητήσεις περί αρμοδιότητας, γιατί η επιτροπή έχει αρμοδιότητα, και να προχωρήσουμε στην ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης» δήλωσε ο κ. Παπαθεοδώρου.

Και πρόσθεσε: «Εάν δεν το κάνουν δεκτό, για εμάς είναι πλέον επιλογή να μην συμπράξουμε, να μη νομιμοποιήσουμε καμία συζήτηση ή παρελκυστική διαδικασία που έχει ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ και αυτό το οποίο ζητάμε σήμερα είναι ουσιαστική λειτουργία της επιτροπής. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν γίνει αυτό δεκτό, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε όλο αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι που κάνει η κυβέρνηση -ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ- να καταγγείλουμε επίσης την παρελκυστική τακτική έτσι να περνάνε οι συνεδριάσεις χωρίς να κάνουμε τίποτα, και θα αποχωρήσουμε από την προκαταρκτική επιτροπή, καταγγέλλοντας τελικά τη σκευωρία που έστησε η κυβέρνηση εδώ και κάποιες εβδομάδες».

Τόσο, η Νέα Δημοκρατία όσο και το Ποτάμι υιοθέτησαν την ίδια στάση.

Δείτε τις φωτογραφίες από την προανακριτική επιτροπή για την Novartis

Φωτογραφίες από Eurokinissi

Πηγή: www.newsit.gr