Υπουργείο Εργασίας: Οι άστεγοι μπορούν να λάβουν επίδομα ανεργίας


20-03-2018 17:21

Απάντηση σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», με τίτλο «Είσαι άστεγος; Δεν έχει επίδομα ανεργίας», δίνει με ανακοίνωση που εξέδωσε, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Το υπουργείο ξεκαθαρίζει – μεταξύ άλλων – ότι δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο ανέργων έχουν άστεγοι που ζουν στο δρόμο ή σε ξενώνες ή φιλοξενούνται προσωρινά σε ιδρύματα ή άλλες κλειστές δομές, καθώς και αυτοί που διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας επισημαίνει ότι σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» «φέρει τον παραπλανητικό τίτλο: “Είσαι άστεγος; Δεν έχει επίδομα ανεργίας». Προφανώς, οι υπεύθυνοι της εφημερίδας είναι οπαδοί της άποψης «μην αφήνεις το ρεπορτάζ να σου χαλάσει έναν «όμορφο» τίτλο»».

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπενθυμίζει ότι, από τις 28 Φεβρουαρίου 2018, ο ΟΑΕΔ, με δελτίο Τύπου, γνωστοποίησε την απόφαση του διοικητικού του συμβουλίου, με την οποία έδωσε για πρώτη φορά τη δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού σε ομάδες του πληθυσμού που, μέχρι τώρα, δεν μπορούσαν να εγγραφούν, λόγω αδυναμίας απόδειξης μόνιμου τόπου κατοικίας, ενώ πληρούνταν οι λοιπές προϋποθέσεις εγγραφής.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι, με την απόφαση αυτή, δυνατότητα εγγραφής στο μητρώο ανέργων έχουν:

Άστεγοι που διαβιούν στο δρόμο ή σε ξενώνες ή φιλοξενούνται προσωρινά σε ιδρύματα ή άλλες κλειστές δομές, καθώς και αυτοί που διαβιούν σε ακατάλληλα καταλύματα.

Μετανάστες που είναι κάτοχοι άδειας διαμονής.

Πρόσφυγες, δικαιούχοι διεθνούς προστασίας ή αιτούντες διεθνή προστασία ή κάτοχοι καθεστώτος επικουρικής προστασίας.

Κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά που φιλοξενούνται σε ξενώνες προστασίας θυμάτων βίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «η εγγραφή στο μητρώο του ΟΑΕΔ δίνει πλέον και σε αυτές τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τις παροχές του Οργανισμού. Επίσης, όλοι οι άστεγοι είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), εφόσον δώσουν βεβαίωση αστεγίας προερχόμενη από την κοινωνική υπηρεσία του δήμου ή από την κοινωνική δομή όπου φιλοξενούνται.

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας υλοποιεί το πρόγραμμα «Στέγη και Εργασία για Αστέγους», που περιλαμβάνει δράσεις στέγασης και εργασιακής επανένταξης. Ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί με 5 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα, το οποίο θα καλύψει περίπου 600 άτομα.

Τέλος, συνεχίζεται το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019, για περίπου 1.000 ωφελούμενους που ζούσαν στο δρόμο, πρώην τοξικοεξαρτημένους, πρώην φυλακισμένους κ.λπ., στους οποίους καλύπτεται εξ ολοκλήρου το ενοίκιο και τα έξοδα διαβίωσης. Ήδη, περίπου το 40% των δικαιούχων εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας, μέσω του προγράμματος».

 

Πηγή: www.newsit.gr