Ζώγια Χρονάκη – Παπαμίχου: Συλλυπητήρια ΣΥΡΙΖΑ και Βούτσης για τον θάνατό της


19-03-2018 22:05

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 75 ετών μετά από πολυετή ασθένεια η φεμινίστρια Ζώγια Χρονάκη – Παπαμίχου. Την θλίψη τους εκφράζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΠτΒ, Νίκος Βούτσης.

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τη Ζώγια Χρονάκη – Παπαμίχου, κορυφαία μορφή του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα, πανεπιστημιακού και ερευνήτριας». Έτσι ξεκινά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την δημοσιοποίηση του θανάτου μιας από τις σημαντικότερες μορφές του φεμινιστικού κινήματος στη χώρα.

Και συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ: «Η Ζώγια Χρονάκη υπήρξε μέλος της νεολαίας Λαμπράκη, στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, ιδρυτικό µέλος της Κίνησης ∆ηµοκρατικών Γυναικών Θεσσαλονίκης και της Οµάδας Γυναικείων Σπουδών του ΑΠΘ.

Αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και στο στο φεμινιστικό κίνημα, τόσο με τη δράση της, όσο και μέσα από τη μελέτη της ιστορίας και των αγώνων του. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 19/03/2018».

Ζώγια Χρονάκη – Παπαμίχου: Συλλυπητήρια και από τον Νίκο Βούτση

Τα συλλυπητήριά του έστειλε και ο Πρόεδρος της Βουλής για την απώλεια της Ζώγιας Χρονάκη, με ανακοίνωση που έχει τίτλο: «Αγαπημένη Ζώγια, άφησες ανεξίτηλα ίχνη, βαθύ αποτύπωμα και μνήμη ριζοσπαστικού αγώνα και στάσης ζωής».

click4more

Θρήνος στην Θεσσαλονίκη: Πέθανε η φεμινίστρια Ζώγια Χρονάκη – Παπαμίχου

Για την απώλεια της Ζώγιας Χρονάκη, πανεπιστημιακού, ερευνήτριας και ακτιβίστριας του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης δήλωσε: «Αποχαιρετούμε σήμερα μία από τις σημαντικότερες μορφές του φεμινιστικού κινήματος της Ελλάδας, τη Ζώγια Χρονάκη, μια σπουδαία επιστήμονα και συνεπή ακτιβίστρια που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, τη μελέτη της ιστορίας τους και την ανάδειξη των αγώνων τους, μέσα από τα πολύμορφα φεμινιστικά κινήματα της μεταπολιτευτικής περιόδου.

Υλικό από το πλούσιο αρχείο της, το οποίο είχε δωρίσει στα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, περιλαμβάνεται στην έκθεση ντοκουμέντων ‘‘Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης 1974-1990 – Ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις’’ που διοργάνωσε το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και παρουσιάζεται το διάστημα αυτό στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την πόλη όπου επί πολλά χρόνια έζησε και ανέπτυξε τη δραστηριότητά της η Ζώγια Χρονάκη. Στην οικογένεια και στους οικείους της εκφράζω τη συγκίνηση και τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

Ο κ. Βούτσης σημείωσε ακόμη ότι «η Ζώγια Χρονάκη υπήρξε επίσης σημαντικό στέλεχος της ανανεωτικής Αριστεράς μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ Εσωτερικού» και αναφερόμενος στην παρουσία της στο γυναικείο κίνημα τόνισε ότι «άφησε ανεξίτηλα ίχνη, βαθύ αποτύπωμα και μνήμη ριζοσπαστικού αγώνα και στάσης ζωής».

Πηγή: www.newsit.gr