Υπόθεση Σκριπάλ: Τους… τρολάρει η Ρωσία: «Μπορεί το δηλητήριο να προήλθε και από τη Βρετανία»


17-03-2018 19:54

Η «φωτιά» που έχει ανάψει στις σχέσεις της Βρετανίας με τη Ρωσία λόγω της απόπειρας δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του δεν θα σβήσει εύκολα. Τώρα, η Μόσχα δηλώνει πως μπορεί νευροτοξικός παράγοντας Novichok που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση να προήθλε από την ίδια τη Βρετανία. Κι όχι μόνο.

Ο διπλωματικός πόλεμος στον απόηχο της δηλητηρίας του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, καλά κρατεί. Η Ρωσία, με κάθε ευκαιρία, επιχειρεί να διώξει από πάνω της την κατηγορία πως έχει οποιαδήποτε ευθύνη.

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να απελάσει 23 Βρετανούς διπλωμάτες (σ.σ. τόσους θα διώξει και η Βρετανία), ήρθε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα να… πετάξει το μπαλάκι στη Βρετανία και σε άλλες χώρες!

Ο Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη Γιούλια βρέθηκαν στις αρχές του μήνα αναίσθητοι σε ένα παγκάκι έξω από εμπορικό κέντρο στο Σάλσμπερι της Βρετανίας. Παραμένουν και οι δύο νοσηλευόμενοι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ρωσία: Ίσως προήλθε από τη Βρετανία το Novichok

Δεν αποκλείεται, είπε η Ζαχάροβα, η ουσία που χρησιμοποιήθηκε κατά του Σκριπάλ της κόρης του να έχει προέλευση την ίδια τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Σλοβακία, τη Σουηδία ή την Τσεχία.

 

«Η πιθανότερη πηγή προέλευσης αυτού του παράγοντα είναι χώρες, οι οποίες πραγματοποιούν εντατικές έρευνες για χημικές ουσίες για το πρόγραμμα ‘Novichok’ από τα τέλη της δεκαετίας του 90 μέχρι σήμερα… Αυτές οι χώρες είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σλοβακία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Σουηδία. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα και για τις ΗΠΑ», είπε η Ζαχάροβα στο δίκτυο Rossiya 24.

«Αν η Βρετανίδα πρωθυπουργός και άλλοι Βρετανοί ειδικοί που ασχολούνται με την υπόθεση παραδώσουν ένα δείγμα της ουσίας που χρησιμοποιήθηκε, θα καταστεί σαφές ποιές χώρες ανέπτυσσαν τις αντίστοιχες ουσίες», πρόσθεσε, ερμηνεύοντας την άρνηση του Λονδίνου να προβεί σε μια τέτοια κίνηση.

Ρωσία – Βρετανία: Ιστορίες κατασκοπείας…

Η απέλαση διπλωματών που ανακοίνωσαν πρώτα η Βρετανία και μετά η Ρωσία είναι το τελευταίο «επεισόδιο» σε μεταξύ τους υποθέσεις κατασκοπείας.

Υπάρχουν όμως κι άλλα από το παρελθόν…

Ψυχρός Πόλεμος

Τον Σεπτέμβριο 1971 η Βρετανία απέλασε αριθμό-ρεκόρ–105 σοβιετικούς διπλωμάτες και αξιωματούχους–μετά την άρνηση της Μόσχας να εξηγήσει τις δραστηριότητες 440 πολιτών της στη Βρετανία. Η Μόσχα απάντησε απελαύνοντας 18 Βρετανούς.

Τον Σεπτέμβριο 1985 η Μόσχα και το Λονδίνο επιδόθηκαν σε μια ξέφρενη εξαήμερη »ανταλλαγή» απελάσεων κατασκόπων φθάνοντας η κάθε μια στα 31 άτομα. Αυτό ακολούθησε την αποστασία στη Βρετανία του Όλεγκ Γκορντιέφσκι, του σταθμάρχη της KGB στο Λονδίνο.

Τον Μάιο 1989, 11 σοβιετικοί διπλωμάτες και δημοσιογράφοι απελάθηκαν κατηγορούμενοι για κατασκοπεία. Παράλληλα 11 Βρετανοί απελάθηκαν από τη Μόσχα ως αντίποινα.

Μετασοβιετική εποχή

Τον Μάιο 1996 η Βρετανία διέταξε την απέλαση τεσσάρων Ρώσων εργαζόμενων στην πρεσβεία στο Λονδίνο ως αντίποινα για την απέλαση τεσσάρων βρετανών διπλωματών από τη Ρωσία. Σύμφωνα με τη Μόσχα, οι Βρετανοί είχαν επαφή με έναν ρώσο ο οποίος εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Τον Ιανουάριο 2006 η Μόσχα είπε ότι ανακάλυψε τέσσερις βρετανούς κατασκόπους που είχαν διπλωματικό καθεστώς και εμπλέκονταν σε παράνομη χρηματοδότηση φιλοδημοκρατικών ομάδων και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κατηγόρησαν βρετανούς διπλωμάτες για ανάμειξη σε δίκτυο κατασκόπων τα μέλη του οποίου φέρεται να παρείχαν μυστικές πληροφορίες μέσω ενός προηγμένου συστήματος επικοινωνιών κρυμμένου σε έναν ψεύτικο βράχο σε πάρκο της Μόσχας. Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε επιχείρηση κατά των μκο υποχρεώνοντας πολλές από αυτές να κλείσουν. Τον Ιανουάριο 2012 ένας πρώην ανώτερος σύμβουλος του τότε βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ παραδέχτηκε ότι το Λονδίνο είχε σχέδιο κατασκοπείας στο οποίο υπήρχε και ένας ψεύτικος βράχος.

Υπόθεση Λιτβινένκο

Ιούλιος 2007: Η Βρετανία απέλασε τέσσερις ρώσους διπλωμάτες και επέβαλε περιορισμούς στην έκδοση βίζας εις βάρος της Μόσχας όταν η τελευταία αρνήθηκε να εκδώσει τον Αντρέι Λουγκοβόι, τον κυρίως ύποπτο για τη δολοφονία του ρώσου πρώην κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο. Ο Λιτβινένκο δηλητηριάστηκε στο Λονδίνο το 2006 με την ραδιενεργό ουσία πολώνιο-210, σε μια από τις γνωστότερες υποθέσεις ύποπτων θανάτων Ρώσων εξόριστων στη Βρετανία. Η Μόσχα απάντησε απελαύνοντας τέσσερις βρετανούς διπλωμάτες, διακόπτοντας τη συνεργασία στον τομέα αντιτρομοκρατίας με το Λονδίνο και σταματώντας να χορηγεί βίζα σε βρετανούς αξιωματούχους. Το 2008 δύο παραρτήματα του Βρετανικού Συμβουλίου–στην Αγία Πετρούπολη και στο Γιεκατερίνεμπουργκ–έκλεισαν έπειτα από πιέσεις των ρωσικών αρχών που έκαναν λόγο για φορολογικές ατασθαλίες. Έρευνα διαπίστωσε ότι η Μόσχα βρισκόταν πίσω από την υπόθεση Λιτβινένκο. Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας και πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του Λουγκοβόι και ενός δεύτερου υπόπτου, του Ντμίτρι Κοβτούν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ