ΔΝΤ: "Χωρίς την ΕΚΤ θα ήσασταν χειρότερα στο πρώτο μνημόνιο".


16-03-2018 20:26

Τον κρίσιμο ρόλο που διαδραμάτισε το 2010 η ΕΚΤ στην προστασία των ελληνικών τραπεζών επισημαίνει το ΔΝΤ με το πρώτο μνημόνιο να βρίσκεται στο προσκήνιο.

Το ΔΝΤ… αποθεώνει την ΕΚΤ και τις πρακτικές της όσον αφορά την διαχείριση της ελληνικής κρίσης. Συγκεκριμένα, το Ταμείο αναφέρει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έλαβε μέτρα που δεν συνυπολογίστηκαν στο κόστος του πρώτου προγράμματος στήριξης. Τα οποία, όμως, διασφάλισαν τη ρευστότητα των τραπεζών και κατ’ επέκταση προστάτευσαν τη χώρα από βαρύτερη προσαρμογή.

ΔΝΤ υπέρ ΕΚΤ για το πρώτο μνημόνιο

Το Ταμείο επισημαίνει ότι η ΕΚΤ έλαβε μέτρα που δεν συνυπολογίστηκαν στο κόστος του πρώτου προγράμματος στήριξης, αλλά στην πράξη προστάτευσαν την ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Δίχως τέτοια παροχή ρευστότητας προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από το εξωτερικό, η στενότητα ρευστότητας στην Ελλάδα θα είχε οδηγήσει σε ισχυρότερη και πιθανώς πιο αποδιοργανωτική οικονομική προσαρμογή, ήτοι πιο απότομη δημοσιονομική προσαρμογή ή μεγαλύτερη πτώση των εισαγωγών». Αυτό αναφέρει συγκεκριμένα το ΔΝΤ σε έκθεσή του για τον μελλοντικό σχεδιασμό Μνημονίων για μέλη νομισματικών ενώσεων.

Όπως αναφέρει το skai.gr, το Ταμείο προσθέτει πως ως υποκατάσταση προσαρμογής η βοήθεια της ΕΚΤ μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί «κρίσιμη» πηγή χρηματοδότησης για το ελληνικό πρόγραμμα.

Μία από τις κυριότερες πρωτοβουλίες της ΕΚΤ ήταν να συνεχίσει να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι το αξιόχρεο της χώρας μας είχε υποβαθμιστεί κάτω από το επίπεδο επένδυσης.

Η εν λόγω εξαίρεση, που αποσύρθηκε προσωρινά λίγο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει σε ισχύ σήμερα.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, έχει επανειλημμένα καλέσει την κυβέρνηση να ζητήσει προληπτική γραμμή στήριξης εν μέρει διότι καθ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί η σταθερή αποδοχή των ελληνικών τίτλων στις πράξεις του Ευρωσυστήματος.

Πέραν της εξαίρεσης για τα ελληνικά ομόλογα, η ΕΚΤ καθιέρωσε έναν τύπο δημοπρασιών που επέτρεπε στις τράπεζες να εξασφαλίζουν πιο εύκολα τη ρευστότητα που αιτούνταν, προσαρμόζοντας τα επιτόκια με γνώμονα τη ζήτηση, και προς όφελος των ιδρυμάτων.

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi

Πηγή: www.newsit.gr