Μέρκελ η εφτάψυχη. Καγκελάριος για 4η φορά


14-03-2018 11:20

– Ορκίστηκε καγκελάριος η Άνγκελα Μέρκελ

– 35 από την κυβερνητική πλειοψηφία δεν την ψήφισαν

– Εγινε πρώτη φορά καγκελάριος στα 51 και τώρα είναι 63

– Υπάρχουν νεαροί Γερμανοί που δεν έχουν γνωρίσει άνδρα καγκελάριο

Η Μπούντεσταγκ εξέλεξε σήμερα την Άνγκελα Μέρκελ καγκελάριο της Γερμανίας για τέταρτη φορά. Η Μέρκελ εξελέγη με 364 ψήφους, δηλαδή εννέα περισσότερες από όσες απαιτούνταν, αλλά 35 λιγότερες από την κυβερνητική πλειοψηφία των 399 βουλευτών των Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

«Αποδέχομαι την ψηφοφορία», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ ενώπιον της Μπούντεσταγκ. Στις 18:00 ώρα Ελλάδας αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Μέρκελ: 4.495 ημέρες καγκελάριος της Γερμανίας

171 ημέρες διήρκησαν οι διαπραγματεύσεις για την συγκρότηση κυβέρνησης στην Γερμανία μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου του 2017. Η Άνγκελα Μέρκελ είναι συνολικά 4.495 ημέρες καγκελάριος της Γερμανίας. Όταν ανέλαβε για πρώτη φορά καγκελάριος ήταν 51 ετών, σήμερα είναι 63 και μαζί με τον Χόρστ Ζεεχόφερ, ο οποίος αναλαμβάνει το υπερυπουργείο των Εσωτερικών, ανήκει στους πιο ηλικιωμένους της νέας κυβέρνησης.

Στις αρχές του 2020 θα σπάσει το ρεκόρ του Αντενάουερ

Υπάρχουν μάλιστα νεαροί Γερμανοί που δεν έχουν γνωρίσει άνδρα καγκελάριο. Και εάν τα πράγματα κυλήσουν έτσι, αρχές του 2020 η Μέρκελ θα σπάσει το ρεκόρ των 14 χρόνων και 2 μηνών του Κόνραντ Αντενάουερ στην εξουσία, χωρίς να αποκλείεται να σπάσει και αυτό του Χέλμουτ Κολ κατά το τέλος του 2021. Αυτό, στην περίπτωση που μετά τις προγραμματισμένες για εκείνη την χρονιά εκλογές, παραμείνει ως υπηρεσιακή καγκελάριος στην εξουσία.

Υπάρχουν βέβαια και στιγμές με ιδιαίτερη σημασία. Μια από αυτές είναι η παράδοση-παραλαβή, αργά το μεσημέρι, του υπουργείου Εξωτερικών από τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στον διάδοχό του Χάικο Μαας. Σε όσα υπουργεία αλλάζουν χέρια, η ίδια διαδικασία θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Τα βλέμματα στρέφονται και στον Μάρτιν Σουλτς, έναν πολιτικό που έχει αναλάβει στο παρελθόν ανώτατα αξιώματα και που θα είναι παρών στην ψηφοφορία. Όπως δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα, όχι μόνο θα ψηφίσει την ΄Αγκελα Μέρκελ, αλλά θα ασκεί κανονικά τα καθήκοντα απλού βουλευτή. Έχει ήδη εγκατασταθεί στο γραφείο του αλλά κανείς δεν ξέρει σε ποια κοινοβουλευτική επιτροπή θα ανήκει.

Μετά από καθυστέρηση 171 ημέρων, η Μέρκελ βιάζεται να αναλάβει τα καθήκοντά της. Ήδη κατά την υπογραφή προχθές της κυβερνητικής συμφωνίας, υπογράμμισε ότι το νομοθετικό έργο έχει μείνει πολύ πίσω. Την επόμενη εβδομάδα, η καγκελάριος θα αναγνώσει τις προγραμματικές της δηλώσεις πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες στο συμβούλιο κορυφής. Αλλά και υπουργοί της κυβέρνησής της θα πράξουν το ίδιο σταδιακά, θα ανακοινώσουν δηλαδή τα σχέδιά τους για τον τομέα ευθύνης τους.

Με πληροφορίες από την DW

Πηγή: www.newsit.gr