ΗΠΑ: Στις 31 Μαρτίου αποχωρεί από το υπ. Εξωτερικών ο Τίλερσον


13-03-2018 21:09

Στις 31 Μαρτίου θα αποχωρήσει από το υπουργείο Εξωτερικών ο Ρεξ Τίλερσον, τον οποίο καρατόμησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τίλερσον δήλωσε ότι θα διαβιβάσει άμεσα όλες τις αρμοδιότητές του στον υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν και θα αποχωρήσει από το πόστο του στο τέλος του μήνα.

«Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση μιας ομαλής και ήπιας μετάβασης σε μια περίοδο που η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές πολιτικές και εθνικής ασφάλειας προσκλήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αποκεφαλισμός» και στενού συνεργάτη του

Νωρίτερα, λίγες ώρες μετά την απόλυση του Ρεξ Τίλερσον, ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε και τον στενό του συνεργάτη Steve Goldstein.

Ο Steve Goldstein, τέταρτος ανώτατος αξιωματούχος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απολύθηκε μετά το σχόλιο που έκανε για την απόλυση του Ρεξ Τίλερσον από τον Ντόναλντ Τραμπ. Είπε ότι ο Ρεξ Τίλερσον δεν γνώριζε τους λόγους που επέλεξε να τον αντικαταστήσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η επίμαχη δήλωση

Από τη δήλωσή του ουσιαστικά υποστήριζε ότι ο Ρεξ Τίλερσον έμαθε για την απόλυσή του από το Twitter, καθώς ανέφερε ότι δεν είχε μιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ. Διέψευδε ουσιαστικά τα όσα ανέφερε ο Λευκός Οίκος για την απόλυση του Ρεξ Τίλερσον.

Ανέφερε επίσης ότι ο Ρεξ Τίλερσον είχε κάθε πρόθεση να μείνει στη θέση πριν από την απόλυσή του.

Το Associated Press, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, ανέφερε πως ο Ρεξ Τίλερσον θα απομακρυνθεί την Παρασκευή και πως ο αρχηγός του Λευκού Οίκου του είπε τα νέα την Παρασκευή.

Πηγή: Τhehill