Τουρκία: Δις ισόβια σε Σύρο που σκότωσε ακτιβίστρια μαζί και την κόρη της


13-03-2018 20:23

Σε δύο φορές ισόβια καταδικάστηκε ένας Σύρος στην Τουρκία, για την δολοφονία μιας συμπατριώτισσάς του ακτιβίστριας και της δημοσιογράφου κόρης του.

Οι σοροί της Ορούμπα Μπάρακατ, 60 ετών, και της κόρης της, Χάλα Μπάρακατ, 22 ετών, βρέθηκαν τον Σεπτέμβριο από αστυνομικούς στο διαμέρισμά τους στο Ουσκουντάρ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Η Ορούμπα Μπάρακατ, επιφανής πολιτικός αντίπαλος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ερευνούσε αναφορές για βασανιστήρια σε φυλακές που λειτουργούν υπό τη συριακή κυβέρνηση, είχαν αναφέρει τότε τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η κόρη της, Χάλα, που είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ, ήταν συντάκτρια στο Orient Net, έναν ενημερωτικό ιστότοπο που τάσσεται υπέρ της συριακής αντιπολίτευσης, και ως ανεξάρτητη εργαζόμενη για το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Μέρες μετά τη δολοφονία τους, η τουρκική αστυνομία είχε συλλάβει έναν μακρινό συγγενή των γυναικών, τον Άχμεντ Μπάρακατ, στην πόλη της Προύσας. Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, τα κίνητρα για τη δολοφονία παρέμεναν άγνωστα.

Η αστυνομία ταυτοποίησε τον Άχμεντ Μπάρακατ από πλάνα κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης και τον συνέλαβε έπειτα από επιχείρηση τριών ημερών, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

Το Orient Net χαρακτήρισε την Χάλα Μπάρακατ μια «ακούραστη» συντάκτρια και ερευνήτρια και τη μητέρα της μια επιφανή πολιτικό αντίπαλο του Άσαντ.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει πέρσι τη «βαθιά λύπη» του για τις δολοφονίες και χαρακτήρισε τη δουλειά της Ορούμπα «θαρραλέα».

Πηγή: www.newsit.gr