Μήνυμα Ερντογάν: Πρόταση για ισόβια στον Αμερικανό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία


13-03-2018 12:53

Είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ. Όσο η Ουάσινγκτον δεν “δίνει” στον Ερντογάν τον Φετουλάχ Γκιουλέν, δεν θα επιστρέψει στην πατρίδα του ούτε ο Αμερικανός πάστορας που κρατείται στην Τουρκία.

Ο Άντριου Μπράνσον κινδυνεύει ακόμη και με ισόβια κάθειρξη. Πρόσφατα, ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον Ερντογάν την απελευθέρωσή του. Αλλά όσο οι ΗΠΑ δεν εκδίδουν τον Γκιουλέν, φαίνεται ότι ο Αμερικανός πάστορας θα είναι όμηρος στα χέρια του Ερντογάν.

Την Τρίτη, ο εισαγγελέας στη δίκη του Μπράνσον ζήτησε να καταδικαστεί ο Αμερικανός πάστορας σε ισόβια. Ο Αμερικανός κατηγορείται για διασυνδέσεις με την «τρομοκρατική οργάνωση» κατά τον Ερντογάν, του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Την πρόταση του εισαγγελέα για τον Αμερικανό πάστορα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Dogan. Ο Μπράνσον εκτός από… γκιουλενιστής, θεωρείται ότι έχει σχέση και με την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Ο Ερνογάν έχει διαμηνύσει στις ΗΠΑ πως θα απελευθερώσει τον Μπράνσον, αλλά εκδοθεί ο Γκιουλέν. Και έως τότε, τον κρατά όμηρο.

Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ πάντε λένε ψέμματα – Στο ναδίρ οι σχέσεις μας

Οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο σημείο κατάρρευσης και η Ουάσινγκτον θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τάδε έφη Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Οι πολίτες της Τουρκίας έχουν μια πολύ αρνητική άποψη για τις ΗΠΑ διότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους, λένε πάντα ψέματα. Οι σχέσεις μας είναι κοντά στην κατάρρευση. Δύο ομάδες εργασίας συστάθηκαν τον Φεβρουάριο για να αποφευχθεί αυτό και θέσαμε έναν όρο: δεν θα ανεχθούμε πλέον να μην τηρείτε τις δεσμεύσεις σας», τόνισε ο Τσαβούσογλου μιλώντας σε φοιτητές πανεπιστημίου της Μόσχας όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

Ένα από τα θέματα που προκαλεί ένταση μεταξύ των δύο χωρών είναι και η παροχή όπλων από τις ΗΠΑ σε κουρδικές πολιτοφυλακές στη Συρία, εξήγησε ο ίδιος.

Πηγή: www.newsit.gr