Βρετανία: "Σενάρια" δηλητηρίασης του Σκριπάλ με τα… λουλούδια που άφησε στον τάφο της γυναίκας του


11-03-2018 17:37

Κάθε πιθανό σενάριο εξετάζει η Βρετανική αστυνομία, σχετικά με τον τρόπο που δηλητηριάστηκε ο πρώην Ρώσος κατάσκοπος στο Σάλσμπερι, την Κυριακή 4 Μαρτίου. Μαζί του δηλητηριάστηκε και η κόρη του Γιούλια.

Στο «επίκεντρο» τώρα των ερευνών βρίσκονται τα λουλούδια που άφησε ο Σκριπάλ στο νεκροταφείο, όταν επισκέφθηκε μαζί με την κόρη του τον τάφο της γυναίκας του, Λουντμίλα.

Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα λουλούδια να είχαν ψεκαστεί με τον νευροτοξικό παράγοντα, και να είχαν σταλεί στον Σκριπάλ με μια κάρτα από υποτιθέμενο φίλο, που τον παρακαλούσε να τα αφήσει στον τάφο.

Οι αρχές εξετάζουν επίσης και το εστιατόριο που έφαγε εκείνο το βράδυ ο πρώην Ρώσος κατάσκοπος με την κόρη του, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους θαμώνες.

Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση του

Ο Σκριπάλ και η κόρη του νοσηλεύονται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση. Επιπλέον, ο Νικ Μπέιλι, ο αστυνομικός που ασθένησε, αφού ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στην περιοχή όπου βρέθηκαν τα δύο θύματα, παραμένει σε σοβαρή κατάσταση, ωστόσο επικοινωνεί με το περιβάλλον του και μπορεί και μιλάει με την οικογένειά του, συμπλήρωσε η Ραντ, μετά το τέλος της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής ασφαλείας Cobra.

Πάνω από 200 μάρτυρες και 250 αστυνομικοί

Την ίδια ώρα, η βρετανική αστυνομία έχει εντοπίσει περισσότερους από 200 μάρτυρες και εξετάζει 240 και πλέον αποδεικτικά στοιχεία στο πλαίσιο των ερευνών για την επίθεση με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα, όπως εξήγησε η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών.

Η Άμπερ Ραντ είπε σε δημοσιογράφους ότι περισσότεροι από 250 αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής μονάδας της αστυνομίας συμμετέχουν στις έρευνες, οι οποίες προχωρούν «με ταχύτητα και επαγγελματισμό».

Τη στιγμή που πολλά Βρετανικά ΜΜΕ και πολιτικοί διατυπώνουν εικασίες ότι η Ρωσία ενδεχομένως διαδραμάτισε κάποιο ρόλο στην επίθεση εναντίον του Σκριπάλ, η Ραντ επανέλαβε ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς ποιος ευθύνεται τονίζοντας ότι θα πρέπει να δοθεί χρόνος και χώρος στην αστυνομία να καθορίσει τι ακριβώς συνέβη.

Βίντεο με τις τελευταίες  κινήσεις πριν δηλητηριαστούν

Στην δημοσιότητα δόθηκε και βίντεο που δείχνει τον Σκριπάλ και την 33χρονη, να περπατούν στην περιοχή λίγο πριν προσβληθούν από την άγνωστη ουσία.

Πηγή: www.newsit.gr