Σάλος με τις δηλώσεις Φωτήλα για υποδιοικητή Νοσοκοκείου με αναπηρία. Παρέμβαση Μητσοτάκη ζητά η ΕΣΑμεΑ


09-03-2018 18:12

Σάλος έχει προκληθεί από τις δηλώσεις του Ιάσωνα Φωτήλα σε τηλεοπτική εκπομπή για τον διορισμό ενός υποδιοικητή Νοσοκομείου, σχολιάζοντας την αναποηρία του.

Η ΕΣΑμεΑ ζητά από τον κ. Φωτήλα να ανακαλέσει άμεσα και δημόσια, ενώ καλεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρτίας να παρέμβει προσωπικά για το θέμα.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ, αναφέρει: «Με έντονο τρόπο επαναλάμβανε ξανά και ξανά ότι λόγω της αναπηρίας του δεν έχει τη δυνατότητα να διοικήσει. Από τη μια πλευρά έδειξε καταπληκτική άγνοια αναφορικά με τα ποσοστά αναπηρίας, τι σημαίνουν κλπ. Αναπαρήγαγε διαδεδομένες ανακρίβειες – καθώς η αναπηρία, η οποιαδήποτε νόσος, ψυχική διαταραχή κλπ. ΔΕΝ είναι λόγος αποκλεισμού από την εργασία. Το δυστυχέστερο, ουσιαστικότερο αλλά και πιο επικίνδυνο όμως ήταν οι δηλώσεις του περί «ικανότητας» ή «ανικανότητας» ενός ατόμου με αναπηρία. Ουσιαστικά χρησιμοποίησε ένα ούτως ή άλλως δημοσιογραφικό «διαμάντι», ένα απαράδεκτο ρατσιστικό άρθρο μεγάλης σε κυκλοφορία κυριακάτικης εφημερίδας με αυτό το θέμα».

Οι πολλών ετών και μεγάλης έντασης αγώνες που διεξήγαγε και διεξάγει το αναπηρικό κίνημα ανά τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, για να αποτινάξει την ψευδή εκτίμηση της ανικανότητας και να προάγει τη δικαιωματική προσέγγιση προς την Αναπηρία είναι γνωστοί  αναφέρει η ΕΣΑμεΑ στην ανακοίνωσή της και επισημαίνει: «ενώ έχουν γίνει τόσα βήματα προόδου, όταν η ελληνική κοινωνία έχει αποδείξει πόσο έχει προχωρήσει προς τα θέματα σεβασμού και δικαιωμάτων, ένας εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου έρχεται και τα αμφισβητεί από δημόσιο βήμα. Παράλληλα, και εκτός από τις ρατσιστικές δηλώσεις, ο βουλευτής επιτέθηκε και στα «οφέλη» που έχουν τα άτομα με αναπηρία με σκωπτικό τρόπο. Τα ελάχιστα δηλαδή ευεργετήματα που δίνει η Πολιτεία, σε μια μικρή μερίδα ατόμων με αναπηρία, ως ελάχιστο και καθόλου αναλογικό μέσο για να καλυφθούν τα μεγάλα κόστη που επιφέρει η Αναπηρία».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ