Λαγκάρντ προς Τραμπ για τους δασμούς: Τραβάς τη σκανδάλη του εμπορικού πολέμου.


09-03-2018 10:10

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταφέρει με μια ακόμα απόφασή του να στρέψει τους πάντες εναντίον του. Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον προειδοποίησε ότι οι δασμοί σε αλουμίνιο και χάλυβα οδηγούν σε αντίποινα και οι συνέπειες δεν θα είναι άμεσα ορατές.

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έκρυψε τους φόβους της για τα απόνερα της απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ. Πως δηλαδή θα θα υπάρξουν αντίποινα κι αυτά θα οδηγήσουν σε εμπορικό πόλεμο.

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε πως «βλέπει» τον κίνδυνο να υπονομευθεί η εμπιστοσύνη και να οληγούν οι επενδύσεις.

Όλα αυτά η Λαγκάρντ τα είπε σε εκδήλωσης που οργάνωσε η εφημερίδα The Washington Post για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Λαγκάρντ κατά Τραμπ

Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως δεν είναι τόσο οι άμεσες οικονομικές συνέπειες των συγκεκριμένων δασμών αυτές που την ανησυχούν, όσο ο ρόλος των μέτρων αυτών ως «σκανδάλης» για την επιβολή αντιποίνων από μέρους των εταίρων των ΗΠΑ σε παγκόσμια κλίμακα.

«Είναι αυτή η κλιμάκωση που είναι καθαυτό, ή αφ’ εαυτής, επικίνδυνη, εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για όλες αυτές τις οικονομίες, κι επιπλέον εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει για την εμπιστοσύνη», διευκρίνισε η Λαγκάρντ.

Το εμπόριο, είπε, ήταν η μηχανή της ανάπτυξης που οδήγησε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας τους τελευταίους μήνες. «Η εμπιστοσύνη είναι υπερπολύτιμο αγαθό, το οποίο παίρνει καιρό να αποκτηθεί, και μπορεί να καταστραφεί εν ριπή οφθαλμού», προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Καμπανάκι για τις επενδύσεις

«Αν οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο το εκλάβουν αυτό ως ένδειξη αβεβαιότητας, (ως ένδειξη) του ότι δεν ξέρεις ποτέ πού θα πάνε οι δασμοί, πόσο υψηλοί ή πόσο χαμηλοί θα είναι, σε βάρος τίνος (…), τότε θα κάνουν ένα βήμα πίσω και δεν θα επενδύσουν, θα περιμένουν, και οι συνέπειες που θα έχει αυτό για την εμπιστοσύνη μπορεί να αποδειχθούν σημαντικές».

Οι δηλώσεις της Λαγκάρντ προστίθενται στις παγκόσμιες ανησυχίες και αντιδράσεις για την πρωτοφανή απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%). Οι νέοι αμερικανικοί δασμοί θα τεθούν σε ισχύ εντός 15 ημερών, ωστόσο θα εξαιρεθούν σε πρώτη φάση από αυτούς οι βιομηχανίες του Καναδά και του Μεξικού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ