Φυλακές Κορυδαλλού: Ηρέμησαν τα "πνεύματα" – Επιστρέφει ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου


24-02-2018 15:38

Το μεσημέρι του Σαββάτου (24.02.2018) έπειτα από αρκετή ώρα φαίνεται πως ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στις φυλακές Κορυδαλλού. Μετά από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης, τις Αρχές και τους κρατούμενους φαίνεται πως βρέθηκε λύση και ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου επιστρέφει στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των κρατουμένων στο Indymedia το υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε για την επάνοδο του πολιτικού κρατούμενου Κ. Γιαγτζόγλου στον Κορυδαλλό, ενώ έγινε δεκτός και ο προκαταρκτικός όρος των κρατούμενων να μην υπάρξουν πειθαρχικά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση τους

«Νίκη των κρατούμενων! Η άμεση και μαχητική απάντηση των κρατούμενων, που πήρε χαρακτήρα εξέγερσης σε δυο πτέρυγες του Κορυδαλλού, και η κινητοποίηση και άλλων κρατούμενων, έφερε τη νίκη.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε για την επάνοδο του πολιτικού κρατούμενου Κ. Γιαγτζόγλου στον Κορυδαλλό, ενώ έγινε δεκτός και ο προκαταρκτικός όρος των κρατούμενων να μην υπάρξουν πειθαρχικά».

Νωρίτερα, στις φυλακές Κορυδαλλού έχει ήδη μεταβεί εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να ενημερωθεί και να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τους κρατούμενους που διαμαρτύρονται για τη μεταγωγή του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου τους στις φυλακές της Λάρισας.

Παράλληλα το υπουργείο Δικαιοσύνης υπόγραμμισε ότι όλα τα κλειδιά των θυρών των φυλακών βρίσκονται στα χέρια των σωφρονιστικών υπαλλήλων και όχι των κρατουμένων.

«Οι κρατούμενοι πήραν κλειδιά και ασύρματο»

Η διάψευση ήλθε καθώς λίγο πριν στην σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου «ανέβηκε» και φωτογραφία από πράγματα που όπως τονίζεται «πήραν» οι κρατούμενοι με σκοπό να επιτύχουν την επιστροφή του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου στις φυλακές Κορυδαλλού.

Όπως αναφέρεται: «Οι κρατούμενοι πήραν κλειδιά και ασύρματο. Ό,τι συμβαίνει είναι στα πλαίσια της κινητοποίησης των κρατουμένων και για την επιστροφή του αναρχικού συντρόφου Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου στις φυλακές Κορυδαλλού.  Απαιτούν να έρθουν εκπρόσωποι του υπουργείου».

Κουφοντίνας – Γουρνάς για Γιαγτζόγλου: «Ο αυταρχισμός του υπουργείου δικαιοσύνης δε θα περάσει»

Η μεταγωγή του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από το κελί του προκάλεσε την αντίδραση – μεταξύ άλλων –  και του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Σε ανάρτηση που έκαναν στην ιστοσελίδα του αντιεξουασιαστικού χώρου indymedia η οποία αναφέρεται ως «ανακοίνωση πολιτικών κρατουμένων υπογείου», επισημαίνουν ότι κρατούν το προαύλιο ανοιχτό τις μεσημεριανές ώρες ως ένδειξη συμπαράστασης στον Κωνσταντίνο Γιαγτζογλου.

Ολόκληρη η ανάρτηση τους

«Ως μια πρώτη αντίδραση στην πρωτοφανή απαγωγή του συγκρατουμένου και απεργού πείνας Ντίνου Γιαγτζογλου από τα ΕΚΑΜ, σήμερα το πρωί, κρατάμε το προαύλιο ανοιχτό τις μεσημεριανές ώρες. Συμπαραστεκόμαστε στη διαμαρτυρία των κρατουμένων στις ανδρικές φυλακές. Ο αυταρχισμός του υπουργείου δικαιοσύνης δε θα περάσει!

Κώστας Γουρνάς

Δημήτρης Κουφοντίνας

Γιώργος Πετρακάκος

Γιώργος Πολύδωρος»

Εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού: Τι συνέβη

Ένταση επικρατεί από το πρωί του Σαββάτου (24.02.2018) στις φυλακές Κορυδαλλού. Κρατούμενοι αντέδρασαν στην επιχείρηση των ΕΚΑΜ για την μεταγωγή του Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου.

Όπως αναφέρεται σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, κρατούμενοι των φυλακών άρχισαν να σπάνε πόρτες και να ανοίγουν κελιά ως αντίδραση στην επιχείρηση των ΕΚΑΜ που διεξήχθη στο κελί του κρατουμένου Κωνστατίνου Γιατζόγλου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι αστυνομικοί «άρπαξαν» βίαια τον κατηγορούμενο για συμμετοχή στη «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς» και για τρομοδέματα, χωρίς εκείνος να προλάβει να πάρει ούτε καν τα προσωπικά του αντικείμενα.

Ο 29χρονος είχε μεταχθεί από τις φυλακές Λάρισας, στις οποίες κρατείται, στις φυλακές Κορυδαλλού στο πλαίσιο διεξαγωγής δίκης που θα πραγματοποιούνταν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα για παλαιότερη υπόθεση, η οποία αφορούσε μεταφορά εκρηκτικών σε σακίδια στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε και ο Κωνσταντίνος Γιαγτζόγλου προχώρησε σε απεργία πείνας με αίτημα την παραμονή του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα ΕΚΑΜ μπήκαν στο κελί για να τον μεταφέρουν, ωστόσο, οι κρατούμενοι αντέδρασαν φωνάζοντας συνθήματα.

Πηγή: www.newsit.gr