"50 εκατ. ευρώ οι μίζες της Novartis, μόνο στην Ελλάδα"


22-02-2018 15:50

Ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, πρώην πρόεδρος των Πρασίνων, εκτιμά πως οι μίζες που έδινε η Novartis μόνο στην Ελλάδα φτάνουν τα 50 εκατ. ευρώ!

«Πρέπει να ξέρουμε ότι στη Novartis είναι ειδικοί στη διαφθορά» τόνισε ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ μιλώντας στο Europe 1.

Ο Γάλλος πολιτικός μίλησε τόσο για τη διεθνή όσο και για την… ελληνική διάσταση του σκανδάλου.

«Στα τέλη του 2016  στην εταιρεία επιβλήθηκε ένα πρόστιμο ύψους 314 εκατομμυρίων ευρώ στις ΗΠΑ, επειδή δωροδόκησαν αλυσίδα φαρμακείων, προκειμένου να παραγγείλουν φάρμακα. Το ίδιο πράγμα στην Κίνα, όπου υπήρξε ανάλογο πρόστιμο ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, επειδή δωροδόκησαν φαρμακεία.

Πρόκειται πράγματι για μία επιχείρηση μεγάλων διαστάσεων, στην οποία εμπλέκονται χιλιάδες γιατροί και δημόσιοι υπάλληλοι, που δωροδοκήθηκαν για να διευκολύνουν τη συνταγογράφηση φαρμάκων Novartis. Και επιπλέον υπήρχαν μίζες για εμβόλια που υπολογίζονται σε 50 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε.

Η Novartis και η Ελλάδα

Ερωτηθείς για την ελληνική διάσταση του σκανδάλου, ο Κον Μπετίτ υπογράμμισε: «Η υπόθεση πήγε στη Βουλή των Ελλήνων, διότι στην Ελλάδα αν εμπλέκονται πρώην μέλη της κυβέρνησης, ή βουλευτές, πρέπει να γίνει έρευνα από το Κοινοβούλιο. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο πρώην πρωθυπουργοί και οκτώ πρώην υπουργοί. Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκεται όλη η αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα, από την κλασική Δεξιά, τη ΝΔ, έως και τους Σοσιαλιστές».

Για την εξέλιξη που θα μπορούσε να λάβει η υπόθεση του σκανδάλου της Novartis, ο Κον Μπεντιτ προέβλεψε ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς παρουσιάζεται ως ο «μόνος καθαρός», κάτι που θα μπορούσε να τον οδηγήσει ίσως σε εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ