Μαδούρο: Η Κολομβία θέλει να προκαλέσει πόλεμο με τη Βενεζουέλα


18-02-2018 12:25

Θεωρίες συνωμοσίας από τον Νικολάς Μαδούρο. Που “βλέπει” σχέδιο της Κολομβίας και των ΗΠΑ να προκαλέσουν πόλεμο με τη Βενεζουέλα. Και υποστηρίζει πως έχει αποδείξεις.

Με τις εκλογές στη Βενεζουέλα να απέχουν σχεδόν δυο μήνες, ο Νικολάς Μαδούρο φαίνεται πως «επιστρατεύει» την… εξωτερική απειλή για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του.

Και πως το κάνει αυτό; Κατηγορώντας την Κολομβία πως σε συνεργασία με τις ΗΠΑ επεξεργάζεται σχέδιο για πόλεμο με τη Βενεζουέλα! Πως μυστικά εκπαιδεύει Βενεζουελάνους, για να τους στείλει μετά, ντυμένους με στρατιωτικές στολές, να κάνουν επιθέσεις στην Κολομβία. Και έτσι, υποστηρίζει, θα ξεσπάσει η διμερής σύρραξη!

Το… -κατά Μαδούρο- σχέδιο της Κολομβίας

Σύμφωνα με τον Μαδούρο, ο κολομβιανός στρατός θα μπορούσε να προετοιμάσει υπό την επιρροή των ΗΠΑ στρατιωτικές προκλήσεις εναντίον της Βενεζουέλας για να προκληθεί ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών.

Την Παρασκευή (16.02.2018) κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο Μαδούρο υποστήριξε ότι ο κολομβιανός στρατός εκπαιδεύει δεκάδες πολίτες της Βενεζουέλας. Οι οποίοι μετά, σύμφωνα με τον ίδιο, θα κληθούν να κάνουν επιθέσεις στην Κολομβία, φορώντας στολές του στρατού Βενεζουέλας, έτσι ώστε να προκληθεί διμερής σύγκρουση.

Υποστήριξε ότι είχε αποδείξεις για τις κατηγορίες του.

Η Βενεζουέλα… εκπαιδεύεται!

Στο πλαίσιο… αυτό, ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε τη διεξαγωγή στις 24 και 25 Φεβρουαρίου στρατιωτικών ασκήσεων στη Βενεζουέλα. Σε αυτές θα μετάσχουν και πολίτες.

Στόχος του είναι να ενισχύσει την αμυντική ικανότητα της χώρας απέναντι σε ενδεχόμενες ξένες απειλές.

«Έδωσα εντολή στις ένοπλες δυνάμεις, μαζί με τον λαό μας, σε μια πολιτικο-στρατιωτική ένωση, να διεξαγάγουν τα στρατιωτικά γυμνάσια Independencia 2018 το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Μαδούρο το Σάββατο (17.02.2018), σε ομιλία του που μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.

Ήταν στην πολιτεία Βάργκας, στη βόρεια Βενεζουέλα, στη θάλασσα της Καραϊβικής, όπου παρίστατο στην αναχώρηση του εκπαιδευτικού πλοίου Σιμόν Μπολιβάρ για έναν περίπλου με σταθμούς σε δώδεκα χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι ετήσιες αυτές ασκήσεις θα χρησιμεύσουν στη «βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ενόπλων δυνάμεων και του εξοπλισμού τους» και στην ενίσχυση της «εθνικής ψυχής», δήλωσε ο Μαδούρο.

«Δεν θα δεχτούμε ποτέ η ιμπεριαλιστική ξένη μπότα να πατήσει τα ιερά χώματα της πατρίδας μας», είπε ο Μαδούρο.

Οι εκλογές

Ο Μαδούρο θα είναι ξανά υποψήφιος στις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 22 Απριλίου.

Η αντιπολίτευση συνεχίζει να κάνει διαβουλεύσεις για να αποφασίσει εάν θα συμμετάσχει. Τονίζει ότι φοβάται πως ο Μαδούρο θα παραμείνει στην εξουσία με νοθεία, καθώς οι εκλογικές αρχές της χώρας διάκεινται ευμενώς προς αυτόν.

Χώρες όπως η Αργεντινή και η Κολομβία έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε σοβαρή οικονομική και κοινωνική κρίση, με ελλείψεις σε πολλά βασικά αγαθά, τρόφιμα και φάρμακα, και έναν υπερπληθωρισμό που αναμένεται να ανέλθει στο 13.000% το 2018, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Η δημοτικότητα του Μαδούρο είναι στο χαμηλότερο επίπεδο, με το 70% και πλέον των πολιτών να επιθυμεί την αποχώρησή του, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ωστόσο απολαμβάνει της ισχυρής υποστήριξης των θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του στρατού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ