Ελεονώρα Ζουγανέλη: «Δυστυχώς, έχει γίνει της μόδας ο δημόσιος σχολιασμός»


18-02-2018 0:45

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη σε συνέντευξή της σχολίασε την επιλογή του Μίκη Θεοδωράκη να μιλήσει στο συλλαλητήριο αλλά για τα αρνητικά σχόλια που ακούστηκαν.

Η επιλογή του Μίκη Θεοδωράκη να μιλήσει στο συλλαλητήριο σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως – από κάποιους, δε, ιδιαιτέρως αρνητικά. Η δική σου άποψη ποια είναι;

Ο Μίκης Θεοδωράκης πολλές φορές στη ζωή του έχει τοποθετηθεί δημόσια σχετικά με σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Επίσης, έχει αρκετές φορές στο παρελθόν προκαλέσει αντιδράσεις με τις δηλώσεις του. Οπότε δεν με εξέπληξε που αποφάσισε να μιλήσει και στο συλλαλητήριο – αντίθετα, μου ήταν κάτι οικείο. Αυτός είναι ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας αναμφισβήτητα κορυφαίος συνθέτης αλλά και ένας ενεργός πολίτης που πάντα εκθέτει τον εαυτό του και τη σκέψη του. Δεν θα κρίνω εγώ αν ο Μίκης έπρεπε ή δεν έπρεπε να κάνει αυτήν την επιλογή. Για να την κάνει, σημαίνει πως το είχε ανάγκη.

 Νιώθεις ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια μερίδα κόσμου, επώνυμοι και μη, που περιμένει τους καλλιτέχνες στη γωνία, έτσι ώστε να τους «χτυπήσει» για τις απόψεις που εκφράζουν δημόσια;

Πράγματι ισχύει αυτό. Πολλοί είναι έτοιμοι να κατηγορήσουν ή να τσακωθούν ακόμη και για αστεία πράγματα. Όταν ένα γνωστό πρόσωπο εκφράζει δημόσια πολιτικές θέσεις, οι επιθέσεις που δέχεται είναι ακόμη μεγαλύτερες. Και αυτό συμβαίνει κυρίως στα ΜΜΕ, από τα πρωινάδικα μέχρι τις πολιτικές εκπομπές, και φυσικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γιατί είναι πολύ πιο εύκολο να γράψεις κάτι αρνητικό για κάποιον χωρίς να τον έχεις μπροστά σου. Δυστυχώς, έχει γίνει της μόδας ο δημόσιος σχολιασμός. Λες και όλοι σε περιμένουν να κάνεις το λάθος για να σε χτυπήσουν. Επίσης, δεν υπάρχει καμία ανοχή στο ανθρώπινο λάθος. Αυτό ούτε το καταλαβαίνω ούτε μπορώ να το εξηγήσω. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, χωρίς να το θέλω, δίνω παραπάνω σημασία σε τέτοιου είδους σχόλια και μου δημιουργείται η επιθυμία να απαντήσω – αλλά συνήθως συγκρατούμαι.

Πηγή: εθνος

Ελεονώρα Ζουγανέλη: «Δυστυχώς, έχει γίνει της μόδας ο δημόσιος σχολιασμός»