Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θέλει διάλογο και συμφιλίωση


13-02-2018 8:41

Από τις πολεμικές ιαχές, τις εκτοξεύσεις πυραύλων και το πρόγραμμα πυρηνικών, στις… προσπάθειες συμφιλίωσης. Η Βόρεια Κορέα και ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν σε μια – πρωτοφανή- επίδειξη φιλίας προς τους νότιους γείτονες.

Όχι μόνο έστειλε πολυπληθή αντιπροσωπεία να εκπροσωπήσει τη Βόρεια Κορέα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε και κάτι ακόμα: απηύθυνε πρόσκληση στον πρόεδρο της Νότιας Κορέας να επισκεφτεί την Πιονγκγιανγκ.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας που εκπροσώπησε τη Βόρεια Κορέα ήταν η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, ένα από τα πιο ισχυρά πρόσωπα της χώρας, η Κιμ Γιο Γιονγκ.

Ο… χαρούμενος Κιμ Γιονγκ Ουν

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας φυσικά ενημερώθηκε για όσα έγιναν στη Νότια Κορέα και όσα είδαν οι απεσταλμένοι του εκεί. Συναντήθηκε με την υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία μετά την επιστροφή της από την τριήμερη παραμονή της στο Νότο. Και όπως μεταδίδουν τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ, ο Κιμ Γιονγκ Ουν θεωρεί σημαντικό να συνεχιστεί και να ενισχυθεί το «θερμό κλίμα συμφιλίωσης και διαλόγου» στη σχέση με τη Σεούλ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασε την «ικανοποίησή του» για την επίσκεψη και χαρακτήρισε την υποδοχή που επιφυλάχθηκε στην αντιπροσωπεία «πολύ εντυπωσιακή», κρίνοντας ότι η Σεούλ κατέβαλε «ειλικρινείς προσπάθειες» για τις οποίες είπε πως αισθάνεται ευγνώμων, μετέδωσε το κρατικό βορειοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Σύμφωνα με το KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε «σημαντικές οδηγίες» για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ώστε να διατηρηθεί η ατμόσφαιρα συμφιλίωσης και διαλόγου. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η πρόσκληση στον Μουν Τζε-ιν: Έλα στη Βόρεια Κορέα

Ανάμεσα στα σημαντικά της παραμονής της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας στο νότο ήταν η συνάντηση της αδερφής του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας. Μάλιστα, με εντολή του αδερφού της, η Γιο Γιονγκ, μετέφερε την πρόταση για διμερή Σύνοδο Κορυφής. Για την οποία, όμως, τα βορειοκορεατικά ΜΜΕ δεν κάνουν ούτε… αναφορά.

Η Κιμ επέδωσε μια επιστολή του αδελφού της στον Κυανό Οίκο το Σάββατο, όταν συναντήθηκε με τον Μουν. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας προσκλήθηκε να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα «το συντομότερο».

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος απάντησε στην πρόταση λέγοντας ότι τόσο η Σεούλ όσο και η Πιονγκγιάνγκ θα πρέπει να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα καταστήσουν εφικτή μια σύνοδο κορυφής.

Πρώτη φορά από το 2007

Η συζήτηση για μια σύνοδο των ηγετών της Νότιας και της Βόρειας Κορέας –εάν γίνει, θα είναι η πρώτη μετά το 2007– ακολουθεί την πολύμηνη ένταση ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ, τη Σεούλ και την Ουάσινγκτον εξαιτίας των βορειοκορεάτικων προγραμμάτων για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Η ανταλλαγή απειλών και ύβρεων μεταξύ του Κιμ Γιονγκ Ουν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αύξησε ακόμη περισσότερο την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.

Η Σεούλ ανέφερε τη Δευτέρα ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά της να γίνονται συναντήσεις μελών οικογενειών που κόπηκαν στα δύο κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας (1950-1953), προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος που άρχισε με την επίσκεψη της βορειοκορεάτικης αντιπροσωπείας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ