Κάλιο αργά… Μήνυση κατά του Γουάινστιν


12-02-2018 8:18

Έπρεπε να περάσουν τέσσερις μήνες έως ότου το κράτος να στραφεί κατά του Χάρβεϊ Γουάινστιν. Κατά του άλλοτε κραταιού παραγωγού του Χόλιγουντ που κατηγορείται για σεξουαλικές επιθέσεις σε πασίγνωστες ηθοποιούς και όχι μόνο.

Ο εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι κατέθεσε μήνυση εναντίον του στούντιο που ίδρυσαν ο Χάρβεϊ Γουάινστιν και ο αδελφός του Ρόμπερτ. Κατηγορούνται ότι δεν προστάτευσαν τους υπαλλήλους τους από τη σεξουαλική παρενόχληση και τους εκφοβισμούς του μέχρι πρότινος παντοδύναμου κινηματογραφικού παραγωγού.

Η μήνυση της πολιτείας κατατίθεται τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της υπόθεσης Γουάινστιν, όταν ο διάσημος παραγωγός κατηγορήθηκε από σχεδόν 100 γυναίκες για παρενόχληση, επιθέσεις και βιασμούς. Πολλά από τα φερόμενα θύματά του έχουν ήδη καταθέσει αστικές αγωγές σε βάρος του, καθώς και η εταιρία του, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για την υπόθεση.

Η μήνυση κατά του Γουάινστιν

Με τη μήνυση αυτή σε βάρος της εταιρίας Γουάινστιν, καθώς και του Χάρβεϊ Γουάινστιν και του Ρόμπερτ Γουάινστιν, ο εισαγγελέας τους κατηγορεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του δικαιώματος στην εργασία.

«Η εταιρία παραβίασε επανειλημμένα τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης με το να μην προστατεύσει τους υπαλλήλους της από (…) σεξουαλική παρενόχληση, εκφοβισμούς και διάκριση», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Έρικ Σνάιντερμαν.

Καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για την εξαγορά του στούντιο, «κάθε πώληση (της εταιρίας) θα πρέπει να διασφαλίζει πως τα θύματα θα αποζημιωθούν, ότι οι υπάλληλοι θα προστατευθούν στο μέλλον, και πως ούτε οι άμεσοι υπεύθυνοι ούτε εκείνοι που τους βοήθησαν δεν θα πλουτίσουν άδικα».

Η ενέργεια αυτή είναι αποτέλεσμα ερευνών που διήρκεσαν τέσσερις μήνες, στη διάρκεια των οποίων υπάλληλοι, στελέχη και θύματα του παραγωγού ανακρίθηκαν. Τα αρχεία και τα e-mail ερευνήθηκαν λεπτομερώς, σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Νέας Υόρκης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ