ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Κλιμακώνεται η ένταση Συρίας – Ισραήλ: Αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία μετά την κατάρριψη του ισραηλινού F16


10-02-2018 14:37

Μετά την κατάρριψη ισραηλινού F16 από συριακά πυρά, το Ισραήλ “απαντά” με αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία και η περιοχή “φλέγεται” για ακόμα μία φορά.

Νωρίτερα σήμερα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε ένα ιρανικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (drone) που είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο του. Μετά από την κατάρριψη αυτή καταρρίφθηκε ένα μαχητικό F-16 των Ισραηλινών στα βόρεια του Ισραήλ, ενώ επλήγησαν τουλάχιστον 12 στόχοι που σχετίζονταν με το Ιράν, αλλά και τις συριακές δυνάμεις, στο έδαφος της Συρίας.

Παρόλα αυτά, εκπρόσωπος των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ, είπε πως η χώρα δεν επιδιώκει μία κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή. “Είμαστε έτοιμοι και ικανοί να προκαλέσουμε ένα βαρύ πλήγμα σε όποιον μας επιτίθεται. Ωστόσο, δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση της έντασης. Αυτό, ήταν μία αμυντική ενέργεια, που προκλήθηκε από μια επιθετική ενέργεια του Ιράν. Υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο μας, την κυριαρχία μας και τους πολίτες μας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός εκπρόσωπος.

Στρατιωτική συμμαχία που στηρίζει τον Άσαντ: Το Ισραήλ στόχευσε μία βάση drones σε συριακό έδαφος

Στρατιωτική συμμαχία που υποστηρίζει τον πρόεδρο Άσαντ στην Συρία ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή της ότι το Ισραήλ στόχευσε σήμερα μία βάση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (drones) σε συριακό έδαφος. Τα εναέρια αυτά οχήματα χρησιμοποιούνταν κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η αναφερόμενη συμμαχία διαψεύδει τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα είχε εισέλθει στο εναέριο χώρο των Ισραηλινών.

Παράλληλα, η συμμαχία αυτή, προειδοποιεί ότι το Ισραήλ θα δεχθεί μία σοβαρή και καταστροφική αντίδραση για την “τρομοκρατία” του, από εδώ και στο εξής. Ωστόσο, αξιωματούχος της ίδιας συμμαχίας δηλώνει ότι “δεν πιστεύει πως οι εξελίξεις θα δρομολογήσουν έναν περιφερειακό πόλεμο.”

ΦΩΤΟ από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ιράν:  “Γελοίος” ο ισχυρισμός του Ισραήλ για την κατάρριψη ιρανικού drone πάνω από την Συρία

Το Ιράν χαρακτηρίζει ως “γελοίο” τον ισχυρισμό του Ισραήλ για την κατάρριψη ιρανικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone) πάνω από την Συρία, σύμφωνα με την κρατική ιρανική τηλεόραση.

Η Τεχεράνη τονίζει ότι η παρουσία του Ιράν στην Συρία, έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Ανησυχία για τις τελευταίες επιθέσεις στη Συρία

Η Μόσχα ανησυχεί σοβαρά από τις τελευταίες επιθέσεις και εξελίξεις στην Συρία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών. Η ρωσική διπλωματία καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ν’ αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης.

Παράλληλα, τονίζει ότι όλες οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να σεβαστούν την κυριαρχία της Συρίας, αλλά και την εδαφική της ακεραιότητα. Το ρωσικό υπουργείο των Εξωτερικών δηλώνει πως οποιεσδήποτε απειλές κατά της ασφάλειας των Ρώσων στρατιωτών στην Συρία, είναι απαράδεκτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ