Κοζάνη: Αυτό είναι το κουλούρι Θεσσαλονίκης που έφτασε στη στρατόσφαιρα – Προσγείωση με αλεξίπτωτο


08-02-2018 11:38

Εικόνες ξεχωριστές στην Κοζάνη που κέντρισαν τα βλέμματα μικρών και μεγάλων. Το ρολόι έδειχνε…

λίγο μετά τις 16.00 χθες το απόγευμα (07-02-2018), όταν το μετεωρολογικό μπαλόνι με το παράξενο φορτίο, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, απογειωνόταν από πάρκο της Πτολεμαϊδας με προορισμό τη στρατόσφαιρα!

Ο Θανάσης Φούκης, ο Θεσσαλονικιός που σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός και είχε βάλει στοίχημα με τον ίδιο του τον εαυτό να υλοποιήσει αυτό το ξεχωριστό πρότζεκτ, σήκωσε τα χέρια ψηλά και λίγο μετά χάθηκε στην αγκαλιά του συνεργάτη του Σταύρου Τσιρλίδη, ανακουφισμένοι και οι δύο που όλα πήγαν καλά.

Όσοι μοιράστηκαν επί τρεις και πλέον ώρες μαζί τους την αγωνία της προετοιμασίας για την απογείωση, αψηφώντας το τσουχτερό κρύο, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα με το βλέμμα καρφωμένο στον ορίζοντα για να μην χάσουν ούτε λεπτό από τα μάτια τους το ξεχωριστό θέαμα.

Το κουλούρι που έφτασε στη στρατόσφαιρα

«Τα ξενύχτια τεσσάρων μηνών και οι κόποι δικαιώθηκαν» έλεγε ο Θανάσης Φούκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγα λεπτά μετά την απογείωση. Παράλληλα, άρχισε να «κατεβάζει» στον υπολογιστή, τον οποίο από νωρίς είχε στήσει καταμεσίς του πάρκου, τις πρώτες εικόνες που έφταναν από την ειδικά προσαρμοσμένη GoPro κάμερα στο πακέτο του μετεωρολογικού μπαλονιού. Το κουλούρι είχε τώρα φόντο τα σύννεφα!

Το διαφορετικό αυτό πακέτο ταξίδεψε πολλά χιλιόμετρα πάνω από τα σύννεφα, με τη βοήθεια ειδικά τροποποιημένου μετεωρολογικού μπαλονιού, το οποίο περιέχει υδρογόνο. Όταν έσκασε, προσγειώθηκε, με αλεξίπτωτο, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την τοποθεσία απογείωσης και συγκεκριμένα στο Χαρτοκόπι Καβάλας, όπου αργά χθες το βράδυ έγινε η ανάκτηση του πακέτου από μια άλλη ομάδα συνεργατών του Θανάση Φούκη.

Από το πρωί, σήμερα, ο Θανάσης Φούκης και οι συνεργάτες του μελετούν τις φωτογραφίες και τα στοιχεία που συνέλεξε το πακέτο με το κουλούρι στη διαφορετική αυτή πτήση.

Πηγή: www.newsit.gr