Παρίσι: "Λευκός κλοιός" στα αεροδρόμια – Μαζικές ακυρώσεις πτήσεων εξαιτίας της χιονόπτωσης


07-02-2018 18:40

Μόνο το 50% των πτήσεων μικρών αποστάσεων της Air France αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα Τετάρτη (07.02.2018) από το αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ από το αεροδρόμιο Σαρλ-ντε-Γκολ θα γίνουν κανονικά μόνο δύο στα τρία δρομολόγια μεσαίων αποστάσεων.

Η Air France προβλέπει πάντως ότι θα εκτελέσει το 90% των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων από το Σαρλ-ντε-Γκολ. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι λόγω της χιονοθύελλας αναμένονται «σημαντικές καθυστερήσεις» στις αναχωρήσεις των αεροσκαφών και από τα δύο αεροδρόμια.

Η εταιρεία δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των πτήσεων που επρόκειτο να γίνουν σήμερα. Τα δρομολόγια μικρών αποστάσεων εκτελούνται από τη θυγατρική της, την εταιρεία Hop!.

«Σήμερα, 7 Φεβρουαρίου, λόγω της χιονόπτωσης στην περιοχή του Παρισιού και τη δυσκολία πρόσβασης στα αεροδρόμια» παρατηρούνται καθυστερήσεις, ανέφερε στην ανακοίνωσή της, καλώντας τους επιβάτες να ενημερώνονται από τον ιστότοπό της ή από μια τηλεφωνική γραμμή που έχει θέσει στη διάθεση του κοινού για τον σκοπό αυτόν

Ρεκόρ… 31 χρόνων

Πάνε 31 χρόνια, από τον χειμώνα του 1987, που είχε να δει το Παρίσι τόσο σημαντικές χιονοπτώσεις.

Στο πάρκο Montsouris, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας όπου γίνονται οι μετρήσεις, νωρίς σήμερα το πρωί το χιόνι ήταν 12 εκατοστά.

Με δεδομένο ότι οι θερμοκρασίες παραμένουν χαμηλές, γύρω από το μηδέν, σε ορισμένα δε σημεία αρνητικές και ότι συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις μέσα στην ημέρα, το Παρίσι αλλά και το σύνολο της περιφέρειας Ιλ ντε Φρανς (Ile de France) στην οποία ανήκει, δεν θα μπορέσουν να απαλλαγούν άμεσα από τον «λευκό μανδύα».

Συνολικά στη Γαλλία, 25 διαμερίσματα νοτιοδυτικά της χώρας (στο σύνολο των 95), έχουν κτυπηθεί από το κύμα ψύχους και έχουν τεθεί σε «πορτοκαλί συναγερμό». Σε ορισμένα διαμερίσματα το ύψος του χιονιού έφθασε κοντά στα 20 εκατοστά, έχοντας προκαλέσει ένα πραγματικό κυκλοφοριακό χάος.

Λευκή παγίδα για τους Παριζιάνους

Η άλλη όψη του Παρισιού εξ’ αιτίας του χιονιού, είναι η ζοφερή εικόνα του κυκλοφοριακού χάους. Σε 740 χιλιόμετρα υπολογίσθηκαν εχθές το βράδυ τα μποτιλιαρίσματα γύρω από το Παρίσι.

Ζωσμένο από το χιόνι, το οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κατάφεραν να καθαρίσουν εγκαίρως από τους νοτιοδυτικούς αυτοκινητοδρόμους, είχε σαν συνέπεια τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο Παρίσι για κοντά 2000 αυτοκινητιστές, με συνέπεια πολλοί απ’ αυτούς να περάσουν τη νύχτα στο αυτοκίνητό τους.

Το διαμέρισμα Εσόν (Essonne) για παράδειγμα που βρίσκεται νότια των Βερσαλλιών, είχε μέσα στη νύχτα να αντιμετωπίσει κοντά 600 «ναυαγούς» του χιονιού, που θέλησαν μετά τη δουλειά τους, να επιστρέψουν χθες το απόγευμα στο Παρίσι.

Η Εθνική Ν118 που οδηγεί στην γαλλική πρωτεύουσα έκλεισε αργά χθες το απόγευμα με συνέπεια οι κοντά 600 αυτοκινητιστές να περάσουν «λευκή νύχτα» στα 11 κέντρα έκτακτης ανάγκης που ενεργοποίησε το διαμέρισμα ή στα αυτοκίνητά τους.

H κυκλοφορία στη Ν118 άνοιξε εν μέρει σήμερα το μεσημέρι, βάσει όμως νομαρχιακής εντολής συνεχίζεται η απαγόρευση της κυκλοφορίας για τα φορτηγά άνω των 7,5 τόνων. Έτσι, γύρω στα 550 φορτηγά παραμένουν παρκαρισμένα από χθες τη νύχτα στα περιθώρια της Εθνικής της Εσόν.

Το κυκλοφοριακό χάος άγγιξε και τις ταχείες στα τρένα (TGV) όπου σημειώθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ επηρέασε και ορισμένες γραμμές του μετρό στο Παρίσι, καθώς και την κυκλοφορία πολλών λεωφορείων.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, Φρεντερίκ Λανουβέλ, 2.500 αστυνομικοί, χωροφύλακες, πυροσβέστες, σιδηροδρομικοί υπάλληλοι, έχουν κινητοποιηθεί στην περιφέρεια Ιλ ντε Φρανς, προκειμένου να επαναφέρουν την τάξη.

Ακόμα και η περιφερειάρχης Ιλ ντε Φρανς Βαλερί Πεκρές ταλαιπωρήθηκε σήμερα το πρωί όταν προσπάθησε να πάρει το τρένο από τις Βερσαλλίες για το Παρίσι, όπως η ίδια ομολόγησε με δηλώσεις της στα ραδιόφωνα (France Info και Europe1).

Πηγή: www.newsit.gr