Συναγερμός στον Λευκό Οίκο – Ο Τραμπ θέλει να καταθέσει στον ειδικό ανακριτή – «Έχει άγνοια κινδύνου», λένε συνεργάτες του


07-02-2018 10:06

Σε αναμμένα κάρβουνα είναι οι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ, αφού ο αμερικανός Πρόεδρος θέλει να καταθέσει στον ειδικό ανακριτή για την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Παρά το γεγονός ότι οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το ενδεχόμενο μιας κατάθεσής του στον Ρόμπερτ Μάλερ, ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να καταθέσει στον ειδικό ανακριτή.

Ο Τραμπ πιστεύει ότι μπορεί να το χειριστεί…

Ο Τραμπ πιστεύει πως είναι αθώος, αλλά και δίνει έμφαση στην εμπειρία που έχει αποκτήσει από τις ένορκες καταθέσεις του για τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του, σύμφωνα με μία πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του. “Πιστεύει πως μπορεί να το χειριστεί αυτό. Ωστόσο, δεν έχει κατανοήσει την σπουδαιότητα της κατάστασης,” δηλώνει η ίδια πηγή. “Αν βρεθείς εκεί δεν μπορείς να επιστρέψεις πίσω. Δεν είναι τόσο εύκολο,” προσθέτει.

“Ο Τραμπ βασικά λέει πως είναι ανοιχτός σαν βιβλίο. Δεν έχω κάνει τίποτα λάθος και είμαι διατεθειμένος να το δηλώσω ενόρκως,” τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην Διευθυντής Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου, Άντονι Σκαραμούτσι, στον Τζέικ Τάπερ. Έτσι, νομίζω ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό.”

Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος Τραμπ επιθυμεί να καταθέσει προσωπικά ενώπιον του Μάλερ, δεν μπορεί ν’ αγνοήσει τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του (δικηγόρους, φίλους και μέλη του Κογκρέσου) που τον προτρέπουν να μην προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση.

Δεν έχει ζητηθεί επίσημα η κατάθεση του Προέδρου

Ο ειδικός ανακριτής, δεν έχει επίσημα ζητήσει την κατάθεση του προέδρου, ενώ κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να συμβεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Παράλληλα, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας εντός συγκεκριμένου πλαισίου. Σε μία τέτοια περίπτωση, η κατάθεση του Τραμπ μπορεί να είναι γραπτή ή να περιοριστεί σ’ ένα ορισμένο εύρος ερωτήσεων που θα έχουν προσυμφωνηθεί.

Από την άλλη μεριά, αρκετοί άνθρωποι από το περιβάλλον του Τραμπ θεωρούν το ενδεχόμενο μιας κατάθεσης του προέδρου Τραμπ στον ειδικό ανακριτή, ως ένα επικίνδυνο εγχείρημα.

Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση συνωμοσία με την Ρωσία.

Φοβούνται στραβοπάτημα του Τραμπ

Οι ανησυχίες του περιβάλλοντος του Τραμπ σχετικά με μία κατάθεσή του στον Μάλερ, εντοπίζονται στο ενδεχόμενο ο ειδικός ανακριτής στην διάρκεια της κατάθεσης να καταφέρει και ν’ αποσπάσει κάποιο στοιχείο από τον πρόεδρο. Με αυτό, θα μπορέσει να στηρίξει μία προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης.

Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τάι Κόμπ υποστήριξε πρόσφατα ότι οι δικηγόροι του προέδρου είναι προβληματισμένοι για το ενδεχόμενο εξέλιξης μιας κατάθεσής του σε πιθανή “παγίδα ψευδορκίας.”

Πότε ανέλαβε ο Μάλερ

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI, τον περασμένο Μάιο αμέσως μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του πρώην διευθυντή Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ. Στον ειδικό ανακριτή δόθηκαν αρμοδιότητες για την συνέχιση της έρευνας που είχε αρχίσει το FBI, σχετικά με την διερεύνηση κάθε πιθανής διασύνδεσης μεταξύ των στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας και “για οποιαδήποτε ζητήματα αναδειχτούν ή είναι πιθανό ν’ αναδειχτούν από την έρευνα.”

Παράλληλα, με τα ανακριτικά του καθήκοντα ο Μάλερ έχει και εισαγγελικές αρμοδιότητες για την απαγγελία κατηγοριών υπό την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury), ενώ μετά την αιφνιδιαστική αποπομπή του Κόμεϊ από τον Τραμπ δίνει έμφαση και στην διερεύνηση πιθανών κινήσεων του Αμερικανού προέδρου ή στελεχών του Λευκού Οίκου για την παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης.

Ο Μάλερ διορίστηκε από τον Αμερικανό υφυπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν μετά την αυτοεξαίρεση από την έρευνα για την Ρωσία του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς, για τον οποίο δημοσιεύτηκαν πληροφορίες για προεκλογικές επαφές του με Ρώσους αξιωματούχους.

 

Η έρευνα Μάλερ θα συνεχιστεί ακόμη και στο ενδεχόμενο παύσης της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς έχει ενταχθεί σε ειδικό νομικό καθεστώς που προβλέπει την χρηματοδότηση του διορισμού ειδικών ανακριτών.

Έρευνες και στο Κογκρέσο

Παράλληλα, διεξάγονται έρευνες από τρεις επιτροπές του Κογκρέσου (την Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, την Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας). Στόχος των ερευνών αυτών, είναι η ενημέρωση της αμερικανικής κοινής γνώμης γύρω από το ρόλο της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2016, ενώ δεν έχουν δικαιοδοσία για την απαγγελία κατηγοριών.

Το περασμένο καλοκαίρι αναπτύχθηκε κλίμα ανταγωνισμού μεταξύ του Μάλερ και των τριών επιτροπών, καθώς κατά γενική ομολογία στην Ουάσινγκτον, η έρευνα του ειδικού ανακριτή είναι πολυεπίπεδη και διεξάγεται ταχύτατα, σε αντίθεση με τις καθυστερήσεις που έχουν παρατηρηθεί στην λειτουργία των επιτροπών του Κογκρέσου. Ο Μάλερ έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημόσιων ακροάσεων από το Κογκρέσο για την έρευνα της Ρωσίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η έρευνά του, από τις καταθέσεις σημαντικών μαρτύρων.

Πηγή: www.newsit.gr