Νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο: Φόβοι για 90 νεκρούς ανοιχτά της Λιβύης


02-02-2018 14:23

Τουλάχιστον 90 πρόσφυγες και μετανάστες, στην πλειοψηφία τους Πακιστανοί, επέβαιναν σε σκάφος που βυθίστηκε ανοικτά των λιβυκών ακτών. Υπάρχουν φόβοι ότι μετά το ναυάγιο, δεν κατάφεραν να σωθούν και πιθανότατα έχουν πνιγεί, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

«Δέκα πτώματα ξεβράστηκαν στις λιβυκές ακτές και υπάρχουν τρεις επιζώντες», δήλωσε στους δημοσιογράφους τηλεφωνικά από τη Γενεύη εκπρόσωπος του Οργανισμού. Οι 8 από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο, είναι Πακιστανοί και 2 Λίβυοι.

 

«Δύο από τους επιζώντες κολύμπησαν μέχρι την ακτή, ενώ ο τρίτος διασώθηκε από έναν ψαρά», διευκρίνισε η Ολίβια Χέντον.

Οι μαρτυρίες εκείνων που σώθηκαν από το ναυάγιο

Σύμφωνα με τους επιζώντες, τουλάχιστον 90 άνθρωποι μπορεί να έχουν χαθεί στην τραγωδία αυτή, στην πλειονότητά τους Πακιστανοί.

Το 2017, 3.138 Πακιστανοί έφθασαν στην Ιταλία διασχίζοντας τη Μεσόγειο από τη Λιβύη, σύμφωνα με τον ΔOM. Αλλά φέτος ο αριθμός των Πακιστανών έχει αυξηθεί. Περίπου 240 αφίξεις Πακιστανών έχουν καταγραφεί κατά τον Ιανουάριο στην Ιταλία, έναντι μόνον 9 τον Ιανουάριο 2017.

Τον περασμένο χρόνο, περισσότεροι από 3.100 χάθηκαν στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φθάσουν στην Ευρώπη, ανάμεσά τους περισσότεροι από 2.800 ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με απολογισμό του Οργανισμού.

Περισσότεροι από 600.000 θεωρείται ότι έχουν κάνει το θαλάσσιο ταξίδι από τη Λιβύη προς την Ιταλία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί από τον Ιούλιο, καθώς, υπό την πίεση της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι λιβυκές αρχές και οι τοπικές πολιτοφυλακές εμποδίζουν τις αναχωρήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ