Όχι, στην έκδοση στην Τουρκία του ενός εκ των 9 Κούρδων που είχαν συλληφθεί για τρομοκρατία


02-02-2018 13:05

Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο Μεχμέτ Ντογκάν αποφάσισε το Τριμελές Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας πριν από λίγο. Το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε να μην κάνει δεκτό το τουρκικό αίτημα για τον πρώτο εκ των εννέα Τούρκων, κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν συλληφθεί για τρομοκρατία στην Καλλιθέα και στον Νέο Κόσμο, λίγο πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στην χώρα μας.

Η αρνητική απόφαση για την έκδοση στην Τουρκία έγινε με το δικαστικό συμβούλιο να υιοθετεί την πρόταση της εισαγγελέως Ευσταθίας Καπαγιάννη η οποία τόνισε ότι έχει ήδη αναγνωριστεί στο πρόσωπο του Ντογκάν η ιδιότητα του πολιτικού πρόσφυγα από την Γαλλία.

«Προέκυψε από την προσκομιζόμενη απόφαση και τα ταξιδιωτικά του έγγραφα ότι στο πρόσωπό του υπάρχει το καθεστώς της συνθήκης της Γενεύης του 1951, καθώς ήδη η Γαλλία τον έχει ήδη αναγνωρίσει ως πρόσφυγα. Η συνθήκη η οποία υπερισχύει τόσο του Συντάγματος μας όσο και των υποχρεώσεων της ελλάδας για την έκδοση. Συνεπώς δεν επιτρέπεται η επαναπροώθηση στην Τουρκία για την οποία έχει ήδη κριθεί ότι κινδυνεύει η ζωή του και θα υποστεί βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση. Επιπλέον αποδείχτηκε από την ακροαματική διαδικασία ότι οι διώξεις που υπέστη στη χώρα του πιθανολογείται πως έγιναν για τα πολιτικά και φυλετικά του φρονήματα. Αν εκδοθεί υπάρχει κίνδυνος για τη σωματική του ακεραιότητα και τη ζωή του» ανέφερε συγκεκριμένα η εισαγγελική λειτουργός.

Ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών θα την ερχόμενη Τρίτη το αίτημα έκδοσης για τον δεύτερο από τους 9 εκζητούμενους.

Πηγή: www.newsit.gr