Κριτική Ξυδάκη για τις παραλίες της Μυκόνου – "Ελλιπής έλεγχος και διαρκής ατιμωρησία"


23-01-2018 15:26

Άμεσα μέτρα και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να βελτιωθεί η κατάσταση στις παραλίες της Μυκόνου αλλά και της υπόλοιπης χώρας ζητά ο Νίκος Ξυδάκης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε παραλίες που παραχωρούνται σε ιδιώτες για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ο κ. Ξυδάκης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, αναφέροντας πως τα τελευταία χρόνια στις παραλίες της Μυκόνου διαπράττονται πολλαπλές και συστηματικές παρανομίες από ορισμένους επιχειρηματίες στους οποίους έχει χορηγηθεί, βάσει της νομοθεσίας, δικαίωμα απλής χρήσης.

Επισημάνει ότι οι παρανομίες αυτές αφορούν αυθαίρετες κατασκευές που δεν απομακρύνονται το χειμώνα, υπερβάσεις του ποσοστού της παραχωρούμενης έκτασης στον αιγιαλό, παραβίαση των διατάξεων περί επιτρεπόμενου ορίου έντασης ήχου και φωτισμού κ.ά.

«Ατιμωρησία και έλεγχοι… κατόπιν εορτής»

Σημειώνει επίσης ότι οι έλεγχοι φαίνεται «σε πολλές περιπτώσεις να είναι πλημμελείς ή γίνονται συστηματικά κατόπιν εορτής (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο!), ενώ έχουν υπάρξει και καταγγελίες για καθεστώς διαρκούς ατιμωρησίας είτε με ευθύνη των υπηρεσιών είτε εμμέσως, πχ. με πλασματική αλλαγή στοιχείων της επιχείρησης και άλλες μεθόδους. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα γίνεται επιπλέον καταστρατήγηση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου που προβλέπουν εξαιρέσεις από την εκμετάλλευση συγκεκριμένων παραλιών με τεκμήριο το εξαιρετικό φυσικό ή/και το υψηλού ενδιαφέροντος αρχαιολογικό περιβάλλον».

Ο κ. Ξυδάκης ρωτά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ποιες ενέργειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες θα κάνει για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα.

Πηγή: www.newsit.gr