Ανένδοτοι. Απορρίφθηκε αίτημα επιείκειας που έκανε ο λογιστής του Άουσβιτς.


18-01-2018 0:01

Αίτημα για επιείκεια κατέθεσε ένας 96χρονος Γερμανός, ο επονομαζόμενος λογιστής του Άουσβιτς, ο οποίος έχει καταδικαστεί για τον ρόλο του στη δολοφονία 300.000 ανθρώπων στο στρατόπεδο θανάτου του Άουσβιτς στην κατεχόμενη από τους ναζί Πολωνία.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, που επικαλούνται εισαγγελείς, το συγκεκριμένο αίτημα απορρίφθηκε. Ο Όσκαρ Γκρένινγκ, γνωστός ως ο «λογιστής του Άουσβιτς», καταδικάστηκε σε φυλάκιση τεσσάρων ετών το 2015. Κατηγορούνταν για συνέργεια σε φόνο στο Άουσβιτς. Ακόμη όμως δεν έχει αρχίσει να εκτίει την ποινή του λόγω μιας διαμάχης για την κατάσταση της υγείας του.

Κανείς στο γραφείο του εισαγγελέα στο Λίνεμπουργκ, όπου πραγματοποιήθηκε η δίκη του Γκρένινγκ το 2015, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμος για σχόλια όταν επικοινώνησε το Ρόιτερς.

λογιστής του Άουσβιτς

Ο λογιστής του Άουσβιτς και η πορεία προς τη φυλακή

Τον Δεκέμβριο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάνθηκε πως ο Γκρένινγκ, πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή απορρίπτοντας το επιχείρημα των δικηγόρων του ότι η φυλάκισή του σε τόσο προχωρημένη ηλικία παραβιάζει το δικαίωμά του στη ζωή.

Η δικαστική μάχη του Γκρένινγκ θεωρείται μία από τις τελευταίες μεγάλες δίκες που συνδέεται με το Ολοκαύτωμα, στη διάρκεια του οποίου κάπου έξι εκατομμύρια Εβραίοι δολοφονήθηκαν από το καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν πως ο Γκρένινγκ –-που δεν σκότωσε ο ίδιος κάποιον ενώ εργαζόταν στο Άουσβιτς– παρείχε υποστήριξη στο καθεστώς που ήταν υπεύθυνο για μαζικές δολοφονίες αποσπώντας χαρτονομίσματα από τους Εβραίους που έφθαναν με τρένα στο Άουσβιτς.

λογιστής του Άουσβιτς

Ο Γκρένινγκ παραδέχθηκε πως είναι ηθικά ένοχος λόγω της εργασίας που παρείχε στο Άουσβιτς, η οποία περιελάμβανε την αποστολή χαρτονομισμάτων που έβρισκε στις αποσκευές των Εβραίων στo αρχηγείο των SS στο Βερολίνο, τα οποία βοήθησαν στη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας των ναζί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters