Όλα δείχνουν αδιέξοδο στο Σκοπιανό. Η "Μακεδονία" κάνει… τζιζ – Ξεκάθαρος ο Νίμιτς αλλά και οι… ΑΝΕΛ.


17-01-2018 21:04

Η συνάντηση στις ΗΠΑ για το Σκοπιανό ολοκληρώθηκε, ωστόσο μία και μόνο λέξη δείχνει ικανή να (συνεχίσει να) αποτελεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε απόπειρα προσέγγισης Ελλάδας και Σκοπίων! Και η λέξη αυτή είναι φυσικά η λέξη Μακεδονία.

Σκοπιανό και Μακεδονία. Δύο λέξεις αλληλένδετες, σε μια υπόθεση που κρατάει χρόνια και η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να… ολοκληρώσει. Ο δρόμος, ωστόσο, προς μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές είναι στρωμένος με αγκάθια.

Ή μάλλον με ένα αγκάθι. Την λέξη Μακεδονία. Είναι το κύριο σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών, παρόλο που τις τελευταίες ημέρες υπήρχε η αίσθηση πως μια λύση ίσως ήταν πιο κοντά από ποτέ.

Ωστόσο οι αποψινές εξελίξεις δεν μοιάζουν -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- ικανές να προσδώσουν αισιοδοξία. Κι αυτό διότι το… αγκάθι παραμένει.

Ξεκάθαρος ο Νίμιτς για τον όρο Μακεδονία

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, οι πρέσβεις και διαπραγματευτές των δύο χωρών, κ.κ. Αδαμάντιος Βασιλάκης και Βάσκο Ναουμόφσκι, ο κ. Νίμιτς ήταν ξεκάθαρος.

Click4more: Χαιρετίζει την ανανέωση των συνομιλιών Ελλάδας – ΠΓΔΜ ο Στόλτενμπεργκ

Κι αυτό διότι ανέφερε πως μια λύση χωρίς τον όρο «Μακεδονία», είναι «μη ρεαλιστική»! Ο ίδιος ανέφερεπως παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση. Εκτίμησε επίσης ότι θα χρειαστούν ένας με δυο μήνες για να υπάρξει μια καλή εικόνα για το πώς εξελίσσονται οι συζητήσεις.

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο Μ.Νίμιτς.

Δείτε τις δηλώσεις μπροστά στις κάμερες

Σε αδιέξοδο το Σκοπιανό!

Μακεδονία Σκοπιανό

Η δήλωση αυτή οδηγεί εύλογα στο συμπέρασμα πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αδιεξόδου στην όλη υπόθεση για το Σκοπιανό, αφού ένας σημαντικός παράγοντας της εξίσωσης είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

click4more

Σκοπιανό: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στα Ηνωμένα Έθνη

Το κόμμα που συγκυβερνά, δηλαδή, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους ξεκαθαρίζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε αναφορά του όρου Μακεδονία!

Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος το είχει δηλώσει πολλάκις, ενώ αν θέλει κανείς να ανατρέξει στην πιο… πρόσφατη αναφορά στο ζήτημα, αυτή ανήκει στην εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

Η οποία μόλις σήμερα, Τετάρτη 17.01.2018, σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, δεν άφησε κανένα περιθώριο… παρερμηνείας.

«Η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι σαφής και πάγια. Διατυπωμένη από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής μας: «Όχι» στη χρήση του ονόματος Μακεδονία για τα Σκόπια. Κι επίσης «όχι» στη χρήση παραγώγου του ονόματος. Γιατί το όνομα ταυτίζεται με αλυτρωτικές επιδιώξεις από πλευράς Σκοπίων. Είναι ένα ζήτημα που έχει τις ρίζες του εβδομήντα χρόνια πίσω. Είμαστε υπέρ της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ξεκινά. Είμαστε υπέρ της λύσης του ζητήματος, όχι όμως οποιασδήποτε λύσης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε, μάλιστα,  ότι το αν θα περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία, «δεν θα το αποφασίσει ο κ. Νίμιτς, ο οποίος απλώς προτείνει».

Μετρημένα κουκιά!

Μακεδονία Σκοπιανό

Υπάρχουν, λοιπόν, δύο δεδομένα που κάνουν τα πράγματα αρκετά ξεκάθαρα:

– Ο Μάθιου Νίμιτς ξεκαθαρίζει πως αν δεν υπάρχει ο όρος Μακεδονία, καμία λύση δεν μοιάζει ρεαλιστική στα μάτια του.

– Ο κυβερνητικός εταίρος του Έλληνα πρωθυπουργού ξεκαθαρίζει πως δεν δέχεται τον όρο Μακεδονία σε… καμία μορφή του!

Ποια, λοιπόν, θα είναι η λύση, αν τελικά υπάρξει μια τέτοια; Στην παρούσα χρονική στιγμή, το χάσμα μοιάζει αγεφύρωτο συνεπώς υπάρχουν μόνο δύο δρόμοι. Είτε κάποιος θα… κάνει πίσω, είτε οι διαπραγματεύσεις θα ναυαγήσουν για μία ακόμη φορά…

Πηγή: www.newsit.gr