Θρίλερ με την δολοφονία του Όλιβερ Ιβάνοβιτς. Πυροβόλησαν πισώπλατα έξι φορές τον Σέρβο πολιτικό στο Κόσοβο. Μυρίζει… μπαρούτι η περιοχή.


16-01-2018 22:29

– “Φωτιά” στο Κόσοβο βάζει η μαφιόζικη δολοφονία του Σέρβου πολιτικού Όλιβερ Ιβάνοβιτς

– Τον εκτέλεσαν εν ψυχρώ έξω από την έδρα του κόμματός του

– Δέχθηκε τουλάχιστον εξι σφαίρες – Οι δράστες τον πυροβόλησαν μέσα από ένα αυτοκίνητο που βρίσκονταν εν κινήσει

– Χρησιμοποίησαν πιστόλι ZASTAVA M70A των εννέα χιλιοστών

– 10.000 ευρώ για κάθε πληροφορία που μπορεί να οδηγήσει στους δράστες προσφέρει η αστυνομία του Κοσόβου

– Σε Σέρβο και Αλβανό εισαγγελέα ανατέθηκε η υπόθεση – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Δύο εισαγγελείς ανέλαβαν την υπόθεση της δολοφονίας του Σέρβου πολιτικού Όλιβερ Ιβάνοβιτς. Όπως δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας της Μιτρόβιτσα, Σίκρι Σίλα ανέθεσε την υπόθεση σε δύο εισαγγελείς διαφορετικών εθνοτήτων: Έναν Σέρβο και έναν Αλβανό. Κι αυτό ούτως ώστε να διασφαλιστεί η αμεροληψία κατά την διαδικασία των ερευνών.

Ο σοσιαλδημοκράτης μετριοπαθής πολιτικός Όλιβερ Ιβάνοβιτς δολοφονήθηκε το πρωί της Τρίτης, 16.01.2018, στην πόλη Μιτρόβιτσα, στο βόρειο Κόσοβο. Όλα έγιναν ενώ έφθανε στην έδρα του κόμματός του που βρίσκεται σε ιδιωτική κατοικία της πόλης.

Δείτε εικόνες που μετέδωσαν τα διεθνή μέσα εημέρωσης από το σημείο της μαφιόζικης εκτέλεσης

Πυροβόλησαν πισώπλατα έξι φορές τον Όλιβερ Ιβάνοβιτς!

Ο Σίκρι Σίλα ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ύποπτοι. Τα μόνα στοιχεία που εξετάζουν οι αρχές είναι οι κάλυκες που βρέθηκαν στο τόπο του εγκλήματος. Αλλά και ένα καμένο αυτοκίνητο ένα χιλιόμετρο έξω από την πόλη Μιτρόβιτσα. Εικάζεται ότι το αυτοκίνητο αυτό χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι του Ιβάνοβιτς.

Ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς πυροβολήθηκε πισώπλατα. Και μάλιστα έξι φορές! Οι δράστες πυροβόλησαν μέσα από αυτοκίνητο που βρισκόταν εν κινήσει. Το όπλο που χρησιμοποιήθηκε ήταν πιστόλι ZASTAVA M70A των εννέα χιλιοστών.

Όλιβερ ΙβάνοβιτςΟ Όλιβερ Ιβάνοβιτς / Φωτογραφία αρχείου: Reuters

Η αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσε, αργά σήμερα το απόγευμα, ότι προσφέρει 10.000 ευρώ για κάθε πληροφορία που θα οδηγήσει στον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.

Η σορός του Όλιβερ Ιβάνοβιτς, μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας, μεταφέρθηκε στα γραφεία του κινήματος «Ελευθερία ,Δημοκρατία, Δικαιοσύνη» του οποίου ήταν επικεφαλής, όπου εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα.

Διχασμός με «βαθιές» ρίζες

Η Μιτρόβιτσα είναι μια πόλη 85.000 κατοίκων όπου η ατμόσφαιρα ανάμεσα στη σερβική (13.000 κάτοικοι στο βόρειο τμήμα της) και την αλβανική κοινότητα (72.000 κάτοικοι στον νότο) παραμένει τεταμένη, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το τέλος του πολέμου του 1998-99. Στη σερβική πλευρά, η πολιτική ζωή διακρίνεται επίσης από μια ατμόσφαιρα βίας.

«Σύμφωνα με όσα μου είπαν, πέθανε επί τόπου, η προσπάθεια ανάνηψης στο νοσοκομείο της Μιτρόβιτσα απέτυχε», δήλωσε ο Νεμπόισα Βλάτζιτς, σύμφωνα με τον οποίο ο πελάτης του δέχθηκε αρκετές σφαίρες.

Φωτογραφία από Twitter / @Russ_Warrior

Ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς ήταν μια ξεχωριστή φυσιογνωμία της τοπικής πολιτικής σκηνής.

Επικεφαλής ενός τοπικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, θεωρείτο ένας Σέρβος μετριοπαθής πολιτικός στην πόλη αυτή που παραμένει διαιρεμένη ανάμεσα στον βορρά, που κατοικείται από Σέρβους, και στον νότο των Αλβανών Κοσοβάρων.

Είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη εννέα ετών για εγκλήματα πολέμου κατά τη σύγκρουση του 1998-99 ανάμεσα στις σερβικές δυνάμεις και τους Αλβανούς του Κοσόβου που διεκδικούσαν την ανεξαρτησία τους, όμως η ποινή του ακυρώθηκε από εφετείο τον Φεβρουάριο. Αποφυλακίστηκε και επρόκειτο να ξαναδικαστεί.

Όλιβερ Ιβάνοβιτς: Είχε εχθρούς και το… ήξερε

Ήταν επίσης από ένας από τους ελάχιστους πολιτικούς των Σέρβων του Κοσόβου που μιλούσε αλβανικά. Επίσης επέκρινε την πολιτική που ακολουθεί το Βελιγράδι στο Κόσοβο.

Αν και δεν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο Όλιβερ Ιβάνοβιτς τασσόταν υπέρ του διαλόγου με τις αρχές.

Τον Ιούνιο, στη διάρκεια μιας συνάντησης με το AFP σε μια μικρή κατοικία που λειτουργούσε ως αρχηγείο στη Μιτρόβιτσα, όπου πήγαινε καθημερινά, δεν είχε κρύψει ότι είχε πολλούς αποφασισμένους αντιπάλους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ