ΝΑΤΟ: Βρείτε λύση για το όνομα των Σκοπίων – Αισιοδοξία ότι όλα θα τελειώσουν μέχρι τον Ιούλιο


14-01-2018 19:57

Λύση στο θέμα την ονομασία της ΠΓΔΜ επιθυμεί το ΝΑΤΟ, που καλεί Αθήνα και Σκόπια να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις. Αξιωματούχοι της συμμαχίας θέλουν να μην υπάρχει οποιαδήποτε “σκιά” μεταξύ των δύο χωρών, ώστε η ΠΓΔΜ να μπορεί να γίνει μέλος με ομόφωνη απόφαση.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν αξιωματούχοι στο «Έθνος της Κυριακής» και στην συνάδελφο Αλεξία Τασούλη, το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει τις περαιτέρω προσπάθειες για εξεύρεση οριστικής λύσης.

Μάλιστα εκφράζουν αισιοδοξία πως η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για την Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι θεωρούς πως μέχρι τότε θα έχει λυθεί το ζήτημα.

«Mας δημιουργεί αισιοδοξία η πρόσφατη πρόοδος στο θέμα της ονομασίας και υποστηρίζουμε περαιτέρω προσπάθειες για εξεύρεση λύσης. Οι σύμμαχοι συμφώνησαν ότι το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει την ΠΓΔΜ (η Τουρκία έχει αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» με το συνταγματικό της όνομα) να γίνει μέλος της Συμμαχίας όταν βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος, μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών» τονίζουν.

Η δήλωση αυτή έχει τη σημασία της, καθώς έρχεται λίγα 24ωρα πριν από την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση των Σκοπίων, ο Γενς Στόλτενμπεργκ προγραμματίζει να επισκεφτεί τη γείτονα χώρα την Τετάρτη και την Πέμπτη, και εκτός από τις συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία θα εκφωνήσει και ομιλία στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Την Τετάρτη επίσης έχει προγραμματιστεί και η συνάντηση του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, με τους διαπραγματευτές Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, στη Νέα Υόρκη.

Ονομασία και… μεταρρυθμίσεις ζητά το ΝΑΤΟ

Πάντως το θέμα της ονομασίας δεν είναι η μόνη προϋπόθεση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αφού η συμμαχία ζητά στα Σκόπια να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει ξεκινήσει.

«Η ένταξη στο ΝΑΤΟ εξαρτάται ακόμη από τις αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις προς την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών και των κανόνων δικαίου. Είναι πρώιμο να εικάσουμε ποια θα είναι ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας τον Ιούλιο. Είναι σημαντικό να τονίσουμε, όμως, ότι όλες οι αποφάσεις στο ΝΑΤΟ, συνεπώς και αυτή για την ένταξη μελών στους κόλπους του, λαμβάνονται με ομοφωνία των 29 Συμμάχων» τονίζουν οι αξιωματούχοι.

«Από το 1999 συμβάλλουμε στην διατήρηση της ειρήνης»

«Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι στον στόχο της διατήρησης της σταθερότητας και της ασφάλειας των Δυτικών Βαλκανίων. Από το 1999 οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης στο Κόσοβο και βοήθησαν στην εδραίωση των νέων χωρών και των τοπικών κοινωνιών. Αυτό έχει κάνει την περιοχή πιο ασφαλή και πιο σταθερή. Εχουμε γραφεία στο Σεράγεβο, στο Βελιγράδι και στα Σκόπια, για να προωθούμε τον πολιτικό διάλογο και να συμβάλουμε σε πρακτικά ζητήματα. Δύο χώρες στην περιοχή έχουν προοπτική να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Και έχουμε ενισχυμένη συνεργασία με όλες τις υπόλοιπες, συμπεριλαμβανομένης της Σερβίας. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες των χωρών στην περιοχή. Δημοκρατικές αξίες, κράτος δικαίου, εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και σχέσεις καλής γειτονίας είναι σημαντικές για την περιφερειακή σταθερότητα» αναφέρουν οι ίδιοι αξιωματούχοι.

Και καταλήγουν: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να βοηθάμε τις χώρες της περιοχής στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι προς όφελος των πολιτών τους, των χωρών τους και ολόκληρης της ευρωατλαντικής οικογένειας. Οι πόρτες της Συμμαχίας είναι ανοιχτές για όποια χώρα πληροί τις προϋποθέσεις».

 

Πηγή: www.newsit.gr