Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός για το Σκοπιανό


13-01-2018 16:25

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, αναμένεται να έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Real.gr, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ζάεφ στις 24 Ιανουαρίου, στο ελβετικό θέρετρο, όπου θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ από τις 23 έως τις 26 Ιανουαρίου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στο Νταβός θα μεταβούν την ίδια ημέρα και οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ.

Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη

Υπενθυμίζουμε ότι, στις 11 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε -υπό άκρα μυστικότητα- η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νικολά Ντιμιτρόφ, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση άρχισε στη 1 το μεσημέρι, στην αίθουσα «Αμφιτρίων» του ξενοδοχείου και διήρκησε περίπου τρεισήμισι ώρες.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ο Ντιμιτρόφ έφτασε με μία μαύρη λιμουζίνα, την οποία συνόδευαν άλλα δύο αυτοκίνητα. Αποχώρησε στις 16.37 από το υπόγειο πάρκινγκ.

Φωτογραφία Eurokinissi

 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Σε ανακοίνωση του για τη συνάντηση, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε:

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Nikola Dimitrov συναντήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018, στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου και διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών, προς ενίσχυση της διαφάνειας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Κατά τη συνάντησή τους οι δύο Υπουργοί είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση και εστίασαν στην προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο που σχετίζεται με τα υφιστάμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Οι Υπουργοί εξέφρασαν την κοινή προσδοκία τους για παρουσίαση, στην επερχόμενη συνάντηση της 17ης Ιανουαρίου, από τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ, ενός αρχικού πλαισίου εντός του οποίου θα προωθηθεί η διαδικασία. Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν επί της ακολουθητέας μεθοδολογίας, της προσέγγισης των δύο πλευρών και του πλαισίου που αφορά στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ συμφώνησαν όπως αναλάβουν ενεργότερο ρόλο στις συζητήσεις για να υπερβούν την διαφορά στο θέμα του ονόματος.

Αντήλλαξαν, επίσης, απόψεις γύρω από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και άλλα ζητήματα εν όψει των επόμενων συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών».

Με πληροφορίες από Real.gr

Πηγή: www.newsit.gr