Ο Ντάισελμπλουμ αποθεώνει Τσίπρα και Τσακαλώτο: Έκαναν τα πάντα πιο εύκολα


12-01-2018 11:02

Όλα έγιναν πιο εύκολα με τον Τσίπρα και τον Τσακαλώτο. Με τη φράση αυτή “αποχαιρετά” την Ελλάδα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που από σήμερα (12.01.2018) αφήνει τη θέση του προέδρου του Eurogroup.

Με αφορμή την αποχώρησή του από την προεδρία του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μίλησε στους Financial Times για τα χρόνια που πέρασε ως επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Και φυσικά από τις… αναμνήσεις του δεν λείπουν τρία πρόσωπα: Γιάνης Βαρουφάκης, Αλέξης Τσίπρας και Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η προεδρία του Ντάισελμπλουμ συνδέθηκε με την ελληνική κρίση. Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup παραδέχτηκε ότι κάποια μέτρα που οι δανειστές ζήτησαν από την Ελλάδα, ήταν ακραία. Αλλά τώρα, έχουμε περάσει, όπως λέει, από το… σφίξιμο του ζωναριού, στις μεταρρυθμίσεις.

Ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος

Η σχέση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη είχε ξεκινήσει στραβά από την αρχή. Από το περίφημο «you ‘ve just killed the Troika«. Που συνοδεύτηκε από το «αν θέλεις να συνεχίσεις να δουλεύεις με τους εταίρους στην ευρωζώνη, θα πρέπει να δουλέψεις με την τρόικα και, γι’ αυτό, το να πεις αντιό στην τρόικα είναι σαν να λες αντίο στο ευρώ«.

Ο Ντάισελμπλουμ θυμήθηκε και το Eurogroup στη Ρίγα τον Απρίλιο του 2015. «Η αντιπαράθεση ήταν πολύ σκληρή. Η υπομονή του κόσμου, τελείωσε» θυμάται αναφερόμενος στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Και μετά, αποθεώνει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο πρώτος «έδιωξε» τον Βαρουφάκη. Ο δεύτερος τον διαδέχτηκε. Και ο Ντάισελμπλουμ δεν… κρύβει τη χαρά του. «Ο πρωθυπουργός Τρίπρας και φυσικά ο νυν υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, άλλαξαν εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν όλα ήταν πιο εύκολα από τότε, είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», λέει ο Ντάισελμπλουμ.

Το Grexit

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θυμάται επίσης τις στιγμές που η Ελλάδα βρέθηκε μια ανάσα από το Grexit.

Γυρνώντας στον Ιούλιο του 2015 και το δημοψήφισμα, ο Ντάισελμπλουμ λέει: «Έφτασες στην κατάσταση που είχες πολλές χώρες που είπαν «αρκετά με αυτό, δεν έχουμε πια εμπιστοσύνη και χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορούμε να δώσουμε τρίτο πακέτο«».

Σύμφωνα με τον απερχόμενο πρόεδρο του Eurogroup, ενώ πολλά έχουν ακουστεί για το σχέδιο που είχε «κυκλοφορήσει» η Γερμανία σχετικά με ένα προσωρινό Grexit, η αλήθεια είναι άλλη. Στην πραγματικότητα, λέει, ήταν χώρες της κεντρικής και νοτιο-ανατολικής Ευρώπης, πολλές πιο φτωχές από την Ελλάδα, που έχασαν την υπομονή τους με την Αθήνα.

«Πίσω από τη Γερμανία υπήρχαν πολλές χώρες που είπαν απλά «τελειώσαμε. Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε να συζητήσουμε άλλο με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να συζητήσουμε το Plan B»».

Ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει, ποτέ δεν ενθάρρυνε ένα Grexit. Θα ήταν, λέει, «πραγματικά καταστροφικό» και «τεράστιο λάθος».

Πηγή: Financial Times