Τραμπ: Γιατί δεχόμαστε μετανάστες από χώρες του κ…;


12-01-2018 7:57

Δεν έχει κρύψει ποτέ τις (ακροδεξιές) απόψεις του. Δεν έχει κρύψει τι πιστεύει για το μεταναστευτικό. Αλλά αυτή τη φορά, ο Ντόναλντ Τραμπ όχι απλά ξέφυγε. Μίλησε για μετανάστες από χώρες του κ@@@υ!

Φυσικά, η φράση που αποδίδεται στον Αμερικανό πρόεδρο προκαλεί νέο σάλο. Την εκστόμισε κατά τη διάρκεια συνάντησης στον Λευκό Οίκο με γερουσιαστές. Ο Ντόναλντ Τραμπ, που ως γνωστόν δεν «κρατάει» τη γλώσσα του και ενίοτε δεν τη… βουτάει στο μυαλό του, φέρεται να αναρωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ δέχονται μετανάστες από «χώρες του κ@@@υ και όχι από το Νορβηγία»!

Όλα έγιναν την Πέμπτη (11.01.2018) όταν ο Τραμπ υποδέχτηκε στον Λευκό Οίκο τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Ντικ Ντέρμπιν και τον Ρεπουμπλικάνο Λίντσεϊ Γκρέιαμ. Θέμα της συνάντησης το νέο νομοσχέδιο για τη μετενάστευση, το οποίο φέρεται να έχει διακομματική συναίνεση.

Και τότε ο Τραμπ έριξε τη… «βόμβα».

Ο Τραμπ και οι μετανάστες του κ@@@υ

Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε για χώρες του κ… αναφερόταν σε μετανάστες από την Αϊτή ή κράτη της Αφρικής. Γι’ αυτούς διερωτήθηκε γιατί η ΗΠΑ θα έπρεπε να θέλουν να τους υποδέχονται. Δυο πηγές ενήμερες για τα ντροπιαστικά σχόλια του Αμερικανού προέδρου, αποκάλυψαν τι είπε ο Τραμπ.

Ήταν παρόντες και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με τις πηγές.

Οι κοινοβουλευτικοί εξηγούσαν το πώς λειτουργούν ορισμένα προγράμματα για την υποδοχή μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου ενός που προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στις ΗΠΑ για ανθρώπους που κινδυνεύουν εξαιτίας φυσικών καταστροφών ή εμφύλιων συρράξεων.

Σύμφωνα με τη μία από τις πηγές, ο Τραμπ είπε: «Γιατί να τους θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από την Αφρική εδώ; Αυτές είναι χώρες του κ… Θα έπρεπε να υποδεχόμαστε περισσότερους ανθρώπους από τη Νορβηγία».

Η δεύτερη πηγή ανέφερε ότι ο Τραμπ αμφισβήτησε επίσης το γιατί οι ΗΠΑ οφείλουν να υποδέχονται Αϊτινούς.

Μια τρίτη πηγή ενήμερη για όσα διημείφθησαν στη συνάντηση είπε ότι ο Τραμπ αντέδρασε διότι θεωρεί πως οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να υποδέχονται ανειδίκευτους εργάτες από χώρες όπως η Αϊτή, το Ελ Σαλβαδόρ ή αφρικανικά κράτη, αλλά μετανάστες από χώρες με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Αυτή η πηγή υποστήριξε πως ο Τραμπ δεν σκόπευε να προσβάλλει.

Το καθεστώς προστασίας

Ένα από τα προγράμματα για το οποίο ενημέρωναν τον Αμερικανό πρόεδρο οι γερουσιαστές είναι το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας (Temporary Protection Status, TPS). Η κυβέρνηση του Τραμπ αποφάσισε να καταργήσει αυτή την προστασία για τους μετανάστες από το Ελ Σαλβαδόρ, κάτι που αναμένεται να σημάνει ότι 200.000 πολίτες αυτής της χώρας που ζούσαν ως τώρα νόμιμα στις ΗΠΑ θα απελαθούν. Η προστασία πρόκειται να ανασταλεί επίσης για τους υπηκόους κι άλλων χωρών, όπως η Νικαράγουα ή η Ονδούρα.

Το σχέδιο νόμου της Γερουσίας έχει στόχο να παραμείνει σε ισχύ το Καθεστώς Προσωρινής Προστασίας, με αντάλλαγμα τον τερματισμό της «λοταρίας» που επέτρεπε σε περίπου 50.000 ανθρώπους από κράτη ελάχιστοι μετανάστες από τα οποία βρίσκονται στις ΗΠΑ να μετεγκαθίστανται στη χώρα.

«Ο πρόεδρος παλεύει για τον αμερικανικό λαό»

Ερωτηθείς για το υβριστικό σχόλιο του Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρατζ Σα απάντησε: «ορισμένοι πολιτικοί στην Ουάσινγκτον διαλέγουν να δώσουν μάχη για λογαριασμό ξένων χωρών, αλλά ο πρόεδρος θα μάχεται πάντοτε υπέρ του αμερικανικού λαού.

Όπως κι άλλες χώρες έχουν συστήματα μετανάστευσης που βασίζονται στα προσόντα, ο πρόεδρος Τραμπ δίνει μάχη για μόνιμες λύσεις που θα κάνουν τη χώρα μας ισχυρότερη καλωσορίζοντας εκείνους που μπορούν να συνεισφέρουν στην κοινωνία μας, να ενισχύσουν την οικονομία μας και να ενσωματωθούν στο σπουδαίο έθνος μας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ