Andromeda: "Καμία παρανομία με τους 410 τόνους εκρηκτικά δηλώνει" η πλοιοκτήτρια εταιρεία


11-01-2018 15:49

Καμία παρανομία δεν υπάρχει με το πλοίο που μεταφέρει 410 τόνους εκρηκτικά, και είναι ακινητοποιημένο στο λιμάνι του Ηρακλείου, προκαλώντας ένα μυστήριο γύρω από το δρομολόγιό του. Όπως δήλωσε ο αρχιπλοίαρχος και διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρείας, το πλήρωμα κακώς κρατείται αφού δεν έκανε κάτι κακό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Θεόδωρος Ρέλλος ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία παρανομία αναφορικά με το φορτίο που μετέφερε το πλοίο. Το πλήρωμα κακώς κρατείται και οδηγήθηκε στην εισαγγελία. Αν μου ζητηθούν διευκρινήσεις από τις αρχές είμαι έτοιμος να μιλήσω αναλυτικά και έχω πολλά στοιχεία».

Το πλοίο «Andromeda» με σημαία Τανζανίας που εντοπίστηκε στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Νικολάου Κρήτης να μεταφέρει 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, προέρχονταν από την Τουρκία και είχαν προορισμό τη Λιβύη.

Να σημειωθεί ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει κοινοτική οδηγία η οποία απαγορεύει τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή.

«Πηγαίναμε στο Τζιμπουτί»

Αναφορικά με το γεγονός ότι το πλοίο γυρνούσε επί δύο μήνες από λιμάνι σε λιμάνι με 410 τόνους εκρηκτικών, ο κ. Ρέλλος ανέφερε ότι το πλοίο όλο αυτό το διάστημα ήταν απλήρωτο, ενώ οι δύο τουρκικές εταιρείες στις οποίες ανήκει το εμπόρευμα, αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους χωρίς να καταβάλουν τα λιμενικά τέλη, προκειμένου το «Andromeda» να μεταβεί μέσω της διώρυγας του Σουέζ στο Τζιμπουτί όπου ήταν και ο προορισμός του φορτίου.

«Λόγω της φύσης του φορτίου ήμασταν από αγκυροβόλιο σε αγκυροβόλιο και το «Adromeda» είχε κάνει μία διαδρομή Πόρτ Σαΐντ, Λάρνακα, Λεμεσός, Καλοί Λιμένες, Καλαμάτα, Σητεία. Μετά έγιναν τα γνωστά είπε ο κ. Ρέλλος και τόνισε ότι η ρήτρα που υπάρχει όταν το πλοίο αναχώρησε από την Τουρκία ήταν όταν ο ιδιοκτήτης του φορτίου αθετήσει τις υποχρεώσεις του να υπάρχει το δικαίωμα του πλειστηριασμού και της πώλησης του συγκεκριμένου φορτίου.

Το μοναδικό ποσό που έχει λάβει έως τώρα η εταιρεία για τη μεταφορά του φορτίου ήταν 58.000 ευρώ» ενώ είπε ότι πλοίαρχος του πλοίου ζήτησε αγκυροβόλιο στην Κρήτη λόγω του καιρού.

Πήγαινε στην Λιβύη για… να αποθηκεύσει το φορτίο

Σχετικά με αυτό που φέρεται να έχει ισχυριστεί ο πλοίαρχος του πλοίου στις λιμενικές αρχές ότι το εμπόρευμα είχε ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες να μεταφερθεί στη Λιβύη, ο κ. Ρέλλος τόνισε ότι στη διαδικασία η εταιρεία να βρει λύση στο πρόβλημα που είχε προκύψει με τις δύο τουρκικές εταιρείες στις οποίες ανήκε το φορτίο με τα εκρηκτικά, έκανε προσπάθειες αποθήκευσής τους σε πιστοποιημένο μέρος.

Τέτοιο πιστοποιημένο σημείο στην περιοχή μας είναι το λιμάνι του Μπάζ στο Μαυροβούνιο αλλά ατυχώς, όπως τόνισε ο διαχειριστής, η συγκεκριμένη αποθήκη ήταν κατειλημμένη από άλλο πελάτη «με αποτέλεσμα η επόμενη πρόταση που μας δόθηκε ήταν η Μιζουράτα της Λιβύης».

«Μας προτάθηκε να πάμε αλλά εμείς γνωρίζουμε και δεν πήγαμε άρα για ποιο λόγο μας έχουν ακινητοποιήσει το πλοίο και έχουν συλλάβει το πλήρωμα;» διερωτήθηκε. Σχετικά με τις 102 σοβαρές παρατηρήσεις και ελλείψεις σχετικά με την αξιοπλοΐα του πλοίου που φέρεται να έχει διαπιστώσει το Λιμενικό, είπε ότι το πλοίο πραγματοποιούσε το τελευταίο ταξίδι του και μετά θα οδηγείτο για διάλυση στην Τουρκία.

«Το Ηράκλειο μπορεί να γίνει… Σαχάρα από τα εκρηκτικά»

Το γεγονός ότι η «κινητή βόμβα» του «Andromeda», όπως την χαρακτήρισε ο διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, υποναύαρχος Γιάννης Αργυρίου, βρίσκεται στο λιμάνι του Ηρακλείου, προκαλεί αν μη τι άλλο ένα αίσθημα ανησυχίας και ανασφάλειας στους κατοίκους. Και αυτό γιατι τα τελευταία 24ώρα έξω από το λιμεναρχείο Ηρακλείου και σε ελάχιστη αποσταση από την πόλη είναι δεμένο το πλοίο που μετέφερε στα αμπάρια του, μια τεράστια ποσότητα εκρηκτικών με προορισμό την Λιβύη, όπου πιθανότατα θα χρησιμοποιούνταν σε εμπόλεμες ζώνες.

Αν και υπήρξε ήδη κατάσχεση του πλοίου και του φορτίου του «Andromeda», που εντοπίστηκε στις 6 Ιανουαρίου να κινείται ύποπτα στ’ ανοικτά της Κρήτης, παραμένει στο λιμάνι του Ηρακλείου έχοντας στο εσωτερικό του ούτε λίγο ούτε πολύ 29 κοντέινερ με 410 τόνους εκρηκτικών υλών, (πυροκροτητές, νιτρική αμμωνία, αλλά και ειδικό τζελ).

Μπορεί βέβαια να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας όμως ουδείς θέλει να σκεφτεί τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος και όλα αυτά ενώ το πλοίο βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένη περιοχή του Ηρακλείου. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα χθες, στην επίσημη παρουσίαση της επίμαχης υπόθεσης από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το φορτηγό πλοίο μετέφερε τεράστια ποσότητα εκρηκτικών υλών στη Λιβύη, την ώρα που τα έγγραφά του ανέφεραν ως προορισμό το… Τζιμπουτί.

«Το Λιμενικό Σώμα απασφάλισε μια κινητή βόμβα που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για τους ανθρώπους και το θαλάσσιο περιβάλλον», επισήμανε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Κλάδου Ασφάλειας και Αστυνόμευσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, υποναύαρχος Γιάννης Αργυρίου. Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του οκταμελούς πληρώματος του πλοίου, το οποίο αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα.

Πηγή: www.newsit.gr