Έρχεται το τέλος των πλειστηριασμών στα Ειρηνοδικεία – Μόνο ηλεκτρονικά και για χρέη προς το δημόσιο


09-01-2018 18:51

Οριστικό τέλος μπαίνει στους φυσικούς πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία με τροπολογία που θα φέρει η κυβέρνηση μέχρι την προσεχή Τρίτη. Στην τηλεδιάσκεψη που είχαν χθες οι δανειστές με την κυβέρνηση αργά χθες το βράδυ συμφώνησαν πως θα πρέπει τόσο για χρέη ιδιωτών προς ιδιώτες (τράπεζες κλπ), όσο και προς το δημόσιο θα γίνονται στο εξής μόνο ηλεκτρονικά.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να καταθέσει με την μορφή τροπολογίας τη διάταξη η οποία αναμένεται να ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη προς το δημόσιο.

Οι τρεις κατευθύνσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους πλειστηριασμούς

1. Κατάργηση όλων των προβλέψεων που αφορούσαν αποκλειστικώς τους φυσικούς πλειστηριασμούς

2. Προσαρμογή των υπολοίπων διατάξεων στον αποκλειστικό τρόπο διενέργειας των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα

3. Βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου με βάση τη μέχρι σήμερα εφαρμογή.

Επειδή ο τρόπος διενέργειας των πλειστηριασμών με ηλεκτρονικά μέσα είναι πλέον αποκλειστικός, η έννομη τάξη έχει υποχρέωση πρόβλεψης εναλλακτικής όταν για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατό να ορισθεί ως υπάλληλος του πλειστηριασμού συμβολαιογράφος του τόπου εκτέλεσης (κατάσχεσης), οπότε ο επισπεύδων περιλαμβάνει στην εντολή του άρθρου 927 τη δήλωση να οριστεί συμβολαιογράφος διορισμένος στην περιφέρεια της πρωτεύουσας του κράτους, αφού προηγουμένως εξαντληθεί η δυνατότητας ανεύρεσης συμβολαιογράφου εντός της περιφέρειας του εφετείου.

Διευκρινίζεται ρητώς ότι η εναλλακτική αυτή ουδόλως μεταβάλλει την τοπική αρμοδιότητα του δικαστηρίου.

Πηγή: www.newsit.gr