Για παράνομη κράτηση του Τούρκου αξιωματικού έκαναν λόγο μέλη του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, νομικοί και πολίτες


09-01-2018 16:54

Για παράνομη κράτηση του Τούρκου αξιωματικού έκαναν λόγο μέλη του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, νομικοί και πολίτες που στέκονται στο πλευρό του, κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, αφήνοντας, παράλληλα, αιχμές για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης.

«Θλιβερή ημέρα για την Δικαιοσύνη» χαρακτηρίστηκε η χθεσινή Δευτέρα, λόγω της δικαστικής κρίσης με την ο οποία χορηγήθηκε αναστολή στην απόφαση χορήγησης ασύλου στον έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου. Στο πάνελ βρέθηκαν οι δικηγόροι του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Βασίλης Παπαδόπουλος (επικεφαλής της ομάδας νομικών) και Ελένη Κουτσουράκη, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ο τέως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός, ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Γιάννης Ιωαννίδης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και εκπρόσωπος του ΔΣΑ στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) Παναγιώτης Περάκης, καθώς και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.

Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, επικεφαλής της Νομικης Υπηρεσιας του Συμβουλίου τόνισε ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, προσδιορίζοντας στα όρια της αυθαιρεσίας αυτά που συνέβησαν χθες, μετα την αποφαση του Διοικητικού Εφετείου.

«Θα αναγκαστούμε να προβούμε σε ολες τις δέουσες ενέργειες, καθως τίθεται ζήτημα προστασιας του» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ η δικηγόρος του Τούρκου αξιωματικού, Ελένη Κουτσουράκη, αναφέρθηκε στη χθεσινή σύλληψη του χαρακτηρίζοντας την, γεγονός «πολύ τραυματικό», και «πλήγμα για το κράτος δικαίου», επικαλούμενη ότι ο αξιωματικός ειναι αναγνωρισμένος πρόσφυγας.

«Ελπίζουμε οτι η Δικαιοσύνη θα έλθει και θα θεραπεύσει», τόνισε η ίδια, αναφερόμενη στην κυρια εκδίκαση της υπόθεσης στις 15 Φεβρουαρίου 2018. Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες έχει από χθες επισημάνει οτι η κράτηςη του Τούρκου αξιωματικού είναι «παράνομη» καθώς το ανώτατο χρονικό διάστημα της κρατησης αυτης εχει προ πολλού συμπληρωθεί.

Από την πλευρά του, ο προεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Βερβεσος, τόνισε οτι το θέμα δεν αφορά μόνον οκτω πρόσωπα, αλλά ζητήματα Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ ο πρώην προεδρος του ΔΣΑ κ. Δημήτρης Παξινός, αναφερόμενος στη χθεσινή απόφαση, επιτέθηκε κατά της διοικητικού δικαστού που την εξέδωσε, επισημαίνοντας: «Ντροπή, γι αυτή που δίκαζε. Φέρθηκε παράνομα και αντιδεοντολογικά. Είχαν όλα προσχεδιαστεί, δεν έγιναν τυχαία. Ηταν μια πολύ θλιβερή μερα για τη Δικαιοσύνη. (…) Ελπίζω να υποστεί τις συνέπειες του νόμου».

Ως εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών που έχουν ευαισθητοποιηθεί ως προς το θέμα των «οκτώ», ο κ. Απόστολος Δοξιάδης, εξέφρασε την αγανάκτηση του μεταξυ άλλων για τη χθεσινή συνέντευξη του υπουργου Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζαλα. «Δεν μπορούμε να ακούμε να λεει ο κ. Μουζαλας οτι δεν εχει πεισθεί οτι οι «οκτώ» δεν ειναι πραξικοπηματίες. Δεν μας ενδιαφέρει. (…) Έχουν πεισθεί τα δικαστήρια». «Όλα άρχισαν απο τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, απο την πρώτη μερα. Ντόμινο, το ενα ψέμα, το ενα λάθος, μετα το αλλο. Και την πληρώνουν οκτώ άνθρωποι», εκτίμησε ο κ. Δοξιάδης.

Πηγή: www.newsit.gr