Βάζουν… νερό στο κρασί τους οι ΗΠΑ ελέω κακοκαιρίας – Αγόρασαν φυσικό αέριο από την Ρωσία


09-01-2018 15:52

Το μακρινό του ταξίδι για την Βοστώνη ξεκίνησε το ειδικό τάνκερ Gaselys της γαλλικής εταιρίας Engie, που απέπλευσε από λιμάνι της Βρετανίας, και συγκεκριμένα από τον πρόσφατα κατασκευασμένο τερματικό σταθμό στην περιοχή Γιαμάλ της ρωσικής Αρκτικής. Το τάνκερ μεταφέρει ρωσικό υγροποιημένο αέριο (LNG) προς τον τερματικό σταθμό Everett.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Κομερσάντ», οι συνθήκες βαρυχειμωνιάς που επικρατούν στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες έφεραν εκ των πραγμάτων την εξέλιξη αυτή, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη διακηρυγμένη στρατηγική της Ουάσιγκτον περί ανάπτυξης και πλήρους ελέγχου της διεθνούς αγοράς υγροποιημένου αερίου.

Από το 2007 ακόμα, η ρωσική Gazprom είχε στα σχέδια της την εξαγωγή LNG μέσω του Βόρειου Ατλαντικού στις ΗΠΑ, αφού η έλλειψη για την εσωτερική αγορά ήταν από τότε εμφανής, ωστόσο η αποκαλούμενη και πολυδιαφημισμένη «σχιστολιθική επανάσταση» πάγωσε προσωρινά τα όποια σχέδια.

Η δραστική μείωση της διεθνούς τιμής των ενεργειακών πόρων τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην αποδόμηση αυτής της «επανάστασης».Τώρα, ως αποτέλεσμα των πρόσκαιρων ακραίων καιρικών φαινομένων, το ρωσικό σχέδιο περί εξαγωγών στις ΗΠΑ αποκτά σάρκα και οστά .

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου ενεργειακών ερευνών της Οξφόρδης Τζέιμς Χέντερσον, «αυτό αποτελεί και την ουσία του LNG να μεταφέρεται εκεί που υπάρχει ζήτηση».

Πηγή: www.newsit.gr