Πολυνομοσχέδιο, Σκόπια, σαρία – Όλα όσα συζητήθηκαν στο υπουργικό


08-01-2018 17:23

Από όλα είχε ο… μπαξές στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, της οποίας το επίκεντρο ήταν το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται την Τρίτη, 09.01.2018.

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Επίκεντρο φυσικά αποτέλεσε το πολυνομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται αύριο στη Βουλή.

Πολυνομοσχέδιο με… Τσακαλώτο

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρουσίασε αναλυτικά τη διαπραγμάτευση που είχε με τους θεσμούς. Και συγκεκριμένα τα όσα κερδήθηκαν από την ελληνική πλευρά.

click4more

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο

Φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση του προϋπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων. Τα οποία από 650 εκατ. έφτασαν τα 910 εκατ. ευρώ.

Στα όσα κερδήθηκαν από την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, είναι και οι αποζημιώσεις των εργαζομένων κατά προτεραιότητα στην περίπτωση πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων πτωχευμένων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται πως μέχρι σήμερα ίσχυε η προτεραιότητα των τραπεζών.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου τοποθετήθηκαν και οι υπουργοί, των οποίων αρμοδιότητες περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο. Όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και η υπουργός Εργασίας και η αναπληρώτρια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου. Ακόμη η Θεανώ Φωτίου, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Σταύρος Κοντονής.

Πλήρης ενημέρωση από τον Νίκο Κοτζιά

Στην διάρκεια του υπουργικού τοποθετήθηκε και ο Νίκος Κοτζιάς. Ο υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε αναλυτική παρουσίασης της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με την Αλβανία, με στόχο να επιτευχθεί λύση σε σειρά διμερών ζητημάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ενημέρωσε επίσης το υπουργικό για τις θέσεις με τις οποίες προσέρχεται η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε, πως η εθνική θέση έχει ήδη παρουσιαστεί το 2007-2008. Αφορά σε σύνθετη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για χρήση έναντι όλων.

πολυνομοσχέδιο

Ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε πως η κυβέρνηση κληρονόμησε προβλήματα. Τόνισε ότι στο παρελθόν η εξωτερική πολιτική λειτουργούσε με την εξής λογική: «Δεν παίρνω πρωτοβουλίες και περιμένω πως κάποια στιγμή θα κερδίσω τα πάντα». Αυτό όμως, είπε ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποτελεί σοβαρή στάση.

Πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνηση αυτή είναι τολμηρή και σοβαρή και αυτό το αποδεικνύει, καθώς έχει το θάρρος να προχωρήσει με συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων.

Τέλος, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, παρουσίασε το νομοσχέδιο για τη σαρία, λέγοντας ότι στοχεύει στην υπεράσπιση του νομικού αστικού πολιτισμού. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα για τις επερχόμενες ριζικές αλλαγές στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Φωτογραφίες: Eurokinissi