Φλέγεται ακόμη το ιρανικό δεξαμενόπλοιο στη Σανγκάη. Αγνοούνται μέλη του πληρώματος


08-01-2018 8:39

Δεξαμενόπλοιο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και συγκρούστηκε με κινεζικό φορτηγό πλοίο στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας το Σάββατο (06.01.2017), συνέχιζε να φλέγεται το πρωί της Δευτέρας! Αγωνία για τα δεκάδες μέλη του πληρώματος που αγνοούνται.

Το δεξαμενόπλοιο Sanchi συγκρούστηκε με το φορτηγό πλοίο CF Crystal σε απόσταση 160 ναυτικών μιλίων ανοικτά των κινεζικών ακτών, κοντά στη Σαγκάη και τις εκβολές του ποταμού Γιανγκτσέ, το απόγευμα του Σαββάτου.

Σύμφωνα με στέλεχος του λιμενικού σώματος της Νότιας Κορέας, σχεδόν 48 ώρες μετά τη σύγκρουση, το πλοίο εξακολουθεί να φλέγεται. Τα σωστικά συνεργεία δεν έχουν ακόμη καταφέρει να εντοπίσουν τα δεκάδες μέλη του πληρώματός του που αγνοούνται!

Φωτογραφία Reuters

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έστειλε αεροσκάφος του να συμμετάσχει στις έρευνες, οι οποίες εκτείνονται σε μια περιοχή 3.600 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων (12.350 τετραγωνικών χιλιομέτρων). Ακόμη όμως δεν έχει εντοπιστεί κανένα από τα 32 μέλη του πληρώματος που αγνοούνται.

Η Κίνα έστειλε τέσσερα πλοία να πάρουν μέρος στην επιχείρηση διάσωσης και τρία να συμμετάσχουν στην επιχείρηση απορρύπανσης, ενώ η Νότια Κορέα έστειλε ένα πλοίο κι ένα ελικόπτερο.

Η σύγκρουση

Το δεξαμενόπλοιο, υπό σημαία Παναμά, έπλεε από το Ιράν στη Νότια Κορέα μεταφέροντας 136.000 τόνους εξαιρετικά ελαφρού αργού. Η ποσότητα αυτή ισούται με σχεδόν 1 εκατομμύριο βαρέλια, αξίας περίπου 60 εκατομμυρίων δολαρίων με βάση τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου στις αγορές.

Το φορτηγό πλοίο, που μετέφερε σιτηρά από τις ΗΠΑ, υπέστη περιορισμένες ζημιές και τα 21 μέλη του πληρώματός του, κινέζοι ναυτικοί, διασώθηκαν.

Φωτογραφία Reuters

Η έκταση της ζημιάς στο περιβάλλον και το μέγεθος της διαρροής δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα. Αλλά με δεδομένη την ποσότητα του αργού που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο, ενδέχεται να πρόκειται για τη σοβαρότερη καταστροφή από το 1991, όταν είχαν διαρρεύσει 260.000 τόνοι αργού στα ανοικτά των ακτών της Ανγκόλας.

Πηγή: www.newsit.gr