Σε ανοιχτή γραμμή με… Μανχάταν για τους θησαυρούς από την αρχαιότητα


07-01-2018 17:11

Σε επαφή με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Μανχάταν βρίσκεται το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα που είχε στην κατοχή του ο δισεκατομμυριούχου Μάικλ Στάινχαρντ. Στόχος, η επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Τα αρχαία αντικείμενα, η αξία των οποίων ξεπερνά το 1 εκατ. δολάρια, βρέθηκαν στο σπίτι και το γραφείο του Στάινχαρντ, ο οποίος είναι ένας από τους πιο γνωστούς συλλέκτες των ΗΠΑ.

Το υπουργείο Πολιτισμού βρίσκεται σε επαφή με τις εισαγγελικές αρχές του Μανχάταν. «Περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση για να μπορέσουμε να δούμε ποια αντικείμενα θα ζητήσουμε να επιστραφούν. Για τη λήκυθο έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες από τον περασμένο μήνα». Αυτό δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η γενική γραμματέας του υπουργείου Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη.

Οι αρχαιότητες που βρέθηκαν στη συλλογή του Μάικλ Στάινχαρντ στο Μανχάταν προέρχονται από την Ελλάδα και την Ιταλία. Το θέμα έφερε στο φως δημοσίευμα των New York Times.

Τι βρέθηκε

Μεταξύ των αντικειμένων που κατασχέθηκαν είναι μια αττική λήκυθος του 5ου αι. π.Χ., που απεικονίζει μια σκηνή κηδείας, καθώς και δυο πρόσωπα – μια γυναίκα και έναν νέο-, αξίας τουλάχιστον 380.000 δολαρίων, πρωτο-κορινθιακά αγγεία του 7ου αι. π.Χ., που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια, αξίας περίπου 250.000 δολαρίων, ένα γλυπτό με το κεφάλι ενός κριαριού από τον 6ο αι. π.Χ., καθώς και μια αττική αρύβαλλος (μυροδοχείο) από τον πρώιμο 5ο αι. π.Χ.

Φωτογραφία: Εισαγγελία Μανχάταν

Όλα τα αντικείμενα, σύμφωνα με τους New York Times, αγοράστηκαν τα τελευταία 12 χρόνια έναντι 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Μανχάταν, αρχαία

Όπως, δε, αναφέρει το δημοσίευμα, που επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου που σχετίζεται με την έρευνα, τα αντικείμενα αυτά αγοράστηκαν από δυο συλλέκτες από το Κολοράντο των ΗΠΑ, τον William και τη Lynda Beierwaltes, που με τη σειρά τους τα είχαν αγοράσει από τον Ρόμπιν Σάιμς, τον Βρετανό συλλέκτη αρχαιοτήτων, γνωστό από την πολύκροτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας Σάιμς – Μιχαηλίδη που αποκαλύφθηκε το 2006.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ