Σάρωσε στο Βερολίνο το φίλμ για το χωριό – φάντασμα της Κρήτης


06-01-2018 19:50

Δεν είναι λίγες οι φορές εκείνες που οι λήψεις του κάνουν τον γύρο όχι μόνο της Κρήτης και της Ελλάδας αλλά και του κόσμου ολόκληρου. Τώρα ήρθε και η επιβράβευση.

Ο λόγος για τον Νίκο Σαράντο που ζει και δραστηριοποιείται στο Ηράκλειο, ο οποίος απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Flash Film του Βερολίνου για την κατηγορία «Super short Drone» για την ταινία του «Το πρόσωπο της εγκατάλειψης».

Ο ίδιος ανακοίνωση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook την είδηση της διάκρισής του, οι οποία για πολλούς είχε θεωρηθεί αναμενόμενη.

Το χρυσό ήρθε από το Βερολίνο!!! Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία SUPER SHORT DRONE για τον Δεκέμβριο του 2017 κατέκτησε η ταινία μου ''THE FACE OF ABANDONMENT'' στο ''THE BERLIN FLASH FILM FESTIVAL''

Geplaatst door Sarantos Nikos op zaterdag 6 januari 2018

Τι είναι «Το πρόσωπο της εγκατάλειψης»;

Στο βίντεο του φιλμ που έχει αναρτηθεί στο YouTube ξεπερνώντας τις 90.000 προβολές, ο Νίκος Σαράντος αναφέρει για το περιεχόμενό του:

«Θα μπορούσε να είναι κάποιο χωριό της εμπόλεμης Συρίας που οι κάτοικοι του το εγκατέλειψαν  μέσα σε μία νύχτα για να σωθούν.

Ένα πυκνοκατοικημένο πανέμορφο χωριό που οι κάτοικοι του το παράτησαν.

Ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, σε σπίτια ”κουφάρια’,’ με αντικείμενα σκόρπια στα πατώματα, ανάμεσα σε κουρελιασμένα ρούχα, τετράδια με μισοτελειωμένα σημειώματα, πιάτα και ποτήρια στις θήκες τους έτοιμα να ξαναχρησιμοποιηθούν. Πάνω απ΄όλα όμως η μυρωδιά της εγκατάλειψης και το ”καταπλάκωμα” της μελαγχολίας σε να χωριό που πριν μερικές δεκαετίες ήταν γεμάτο ζωή.

Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζει όποιος βρεθεί 80 χιλιόμετρα Ανατολικά του Ηρακλείου δίπλα από την Άνω Βιάννο στο χωριό Καλάμι. Ένα χωριό χτισμένο σε μαγευτικό τοπίο, δίπλα σε βουνά,  ποτάμια και πυκνή βλάστηση, που σε κάνει  να αναρωτιέσαι γιατί το άφησαν να ερημώσει.

Πάνω από εκατόν πενήντα ήταν οι οικογένειες και εξακόσιοι περίπου οι κάτοικοι του Καλαμίου πριν αρχίσει η ερημοποίηση του στα μέσα της δεκαετίας του 70 που οι κάτοικοι σταδιακά κατέβηκαν προς τα Νότια παράλια,  ψάχνοντας  μια καλύτερη τύχη στην Ψαρή φοράδα και την Άρβη, στις θερμοσκοπικές καλλιέργειες και κάποιοι άλλοι έφυγαν προς τα αστικά κέντρα.

Σήμερα το χωριό παραμένει ίσως ως το χαρακτηριστικότερο  μνημείο εγκατάλειψης  της υπαίθρου και απαριθμεί οκτώ μόνιμους , ηλικιωμένους κατοίκους…»

πηγή: cretapost

 

Πηγή: www.newsit.gr