Κοντονής: Εμβληματικό το νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση


04-01-2018 14:40

Εμβληματικό χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, σε σημερινή του συνέντευξη τύπου, απαντώντας στις αιτιάσεις των δικαστών που στον αντίποδα κάνουν λόγο για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης με το σχέδιο νόμου για τη διαμεσολάβηση επιχειρείται η μεταρρύθμιση του θεσμού ο οποίος έχει τεθεί σε ισχύ από το 2010. Η μεταρρύθμιση όπως επισήμανε ο κ. Κοντονής έχει δύο στόχους, την αποφόρτιση των δικαστηρίων από ύλη που μπορεί να διεκπεραιωθεί εκτός αυτών και την εμπέδωση της συνεννόησης μεταξύ των πολιτών που έχουν μία ιδιωτική διαφορά. 

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο συγκεκριμένα για έναν πρωτοποριακό θεσμό, ο οποίος αποτελεί «ένα άλμα προς τα εμπρός βελτιώνοντας θεαματικά αστοχίες και δυςλειτουργίες που δεν επέτρεψαν την αποτελεσματική λειτουργία του παρότι εφαρμόζεται από το 2010».

Συγκεκριμένα ανέφερε πως πρόκειται για «έναν λαϊκό θεσμό που λειτουργούσε για πολλά χρόνια στην Ελλάδα γίνεται νόμος του κράτους, θωρακίζεται θεσμικά και εξοπλίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα .» επεσήμανε ο κ. Κοντονής ο οποίος υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νέου νομοσχεδίου τονίζοντας ότι δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την συνταγματικά κατοχυρωμένη δυνατότητα του πολιτική να προσφεύγει στη δικαιοσύνη.

Όπως είπε ο υπουργός «ο στόχος είναι διπλός. Η αποφόρτιση των δικαστηρίων από τη δικαστηριακή ύλη που μπορεί να διεκπεραιωθεί εκτός δικαστηρίων , σε ιδιωτικές διαφορές. Ο δεύτερος στόχος είναι η εμπέδωση της συνεννόησης μεταξύ πολιτών που έχουν διαφορά, της κοινωνικής ειρήνης».

Σύμφωνα με τον υπουργό με το νέο νόμο, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί στις 12 Ιανουαρίου 2018, ενισχύεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης και αναβαθμίζεται  ο θεσμικός  ρόλος του δικηγόρου. «Το κόστος θα είναι ελάχιστο μπροστά στο όφελος που έχουν οι διάδικοι (πολίτες και επιχειρηματίες), το κράτος και η ίδια η δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα,  απαντώντας στις αιτιάσεις του προέδρου και του εκπροσώπου Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων περί ιδιωτικοποίησης της δικαιοσύνης ο κ. Κοντονής είπε πως πρόκειται για  δομικά λανθασμένες αντιλήψεις που στηρίζονται στην άποψη ότι όλες οι διαφορές πρέπει να οδηγούνται  στις δικαστικές αίθουσες. «Νομικά θέλω να αφήσω ασχολίαστη αυτή την άποψη. Από κανένα πολίτη δεν στερείται η δυνατότητα πρόσβασης στη δικαιοσύνη ούτε υπάρχει κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί ιδιωτικοποίηση ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Λυπάμαι που αυτή η αντίληψη εκφράζεται από δικαστές «.

Πηγή: www.newsit.gr