Πακιστάν: Μετά τις απειλές Τραμπ… κάλεσαν τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για εξηγήσεις στο πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών


02-01-2018 11:47

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Πακιστάν εκλήθη χθες στο πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ, μετά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι μπορεί να διακόψει την βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Πακιστάν, κατηγορώντας τη χώρα αυτή ότι δεν καταβάλει επαρκείς προσπάθειες για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία.

Ο πρεσβευτής Ντέιβιντ Χέιλ εκλήθη χθες το βράδυ στο πακιστανικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας: «Μετέβη εκεί και συνάντησε υπευθύνους. Δεν έχουμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο όσον αφορά το περιεχόμενο της συνάντησης».

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει την είδηση αυτή.

Η κίνηση αυτή από το Ισλαμαμπάντ έγινε έπειτα από ένα πολύ σκληρό μήνυμα που έγραψε χθες ο Τραμπ κατά του Πακιστάν στο Twitter και σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας ο Αμερικανός πρεσβευτής εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις για αυτό.

«Οι ΗΠΑ βλακωδώς έδωσαν 33 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια στο Πακιστάν τα τελευταία 15 χρόνια και εκείνοι δεν μας έδωσαν τίποτα σε αντάλλαγμα παρά μόνο ψέματα και απάτη, θεωρώντας ότι οι ηγέτες μας είναι ηλίθιοι», έγραψε ο Τραμπ στο πρώτο μήνυμά του στο Twitter για το 2018. Οι Πακιστανοί «παρέχουν καταφύγιο στους τρομοκράτες που καταδιώκουμε στο Αφγανιστάν, χωρίς ιδιαίτερη βοήθεια. Φτάνει πια!», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές ποια ήταν η αφορμή για την κριτική του Τραμπ στο Πακιστάν. Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορεί τη χώρα αυτή ότι δεν κάνει όσα θα μπορούσε για να αντιμετωπίσει τους εξτρεμιστές ισλαμιστές.

Στις 29 Δεκεμβρίου η εφημερίδα New York Times έγραψε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αρνηθεί να δώσει βοήθεια ύψους 255 εκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν, αλλά τους αρνήθηκαν, να έχουν πρόσβαση σε ένα μέλος του δικτύου Χακάνι (συνδέεται με τους Ταλιμπάν) που συνελήφθη στο Πακιστάν και θα μπορούσε πιθανότατα να παράσχει πληροφορίες για τουλάχιστον έναν Αμερικανό όμηρο.

Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Χουράμ Νταστγκίρ-Χαν απάντησε άμεσα στον Τραμπ, επίσης μέσω του Twitter, ότι η χώρα του «παρείχε δωρεάν πρόσβαση στις ΗΠΑ στον εναέριο και χερσαίο χώρο της, στρατιωτικές βάσεις και συνεργασία στον τομέα των πληροφοριών, που οδήγησε στον αποδεκατισμό της Αλ Κάιντα εδώ και 16 χρόνια, αλλά εκείνοι (οι Αμερικανοί) δεν μας έδωσαν τίποτα σε αντάλλαγμα, παρά μόνο ύβρεις και δυσπιστία».

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο πακιστανικό τηλεοπτικό κανάλι Geo Television, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Χαουάτζα Μοχάμαντ Ασίφ απέδωσε τις απειλές του Τραμπ στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ «βρίσκονται σε αδιέξοδο στο Αφγανιστάν».

«Έγραψε στο Twitter εναντίον μας και εναντίον του Ιράν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης», δήλωσε ο Ασίφ στο Geo TV. «Επανειλημμένως μεταθέτει στο Πακιστάν την απογοήτευσή του για τις αποτυχίες τους στο Αφγανιστάν γιατί βρίσκονται σε αδιέξοδο στο Αφγανιστάν».

Ο Ασίφ σημείωσε εξάλλου ότι το Πακιστάν δεν χρειάζεται την βοήθεια των ΗΠΑ.

Αξιωματούχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ δήλωσε επίσης χθες ότι ο Λευκός Οίκος δεν σχεδιάζει «προς το παρόν» να στείλει 255 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στο Πακιστάν και σημείωσε ότι «η κυβέρνηση εξακολουθεί να εξετάζει το επίπεδο συνεργασίας του Πακιστάν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ