Αίμα χωρίς τέλος στη Συρία – Ξεκλήρισαν ολόκληρη οικογένεια


02-01-2018 8:15

Τουλάχιστον 12 άμαχοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, στη Συρία. Οι αεροπορικές επιδρομές είχαν μεν στόχο τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους αλλά σκότωσαν αμάχους.

Οι νέες επιδρομές τη Συρία έγιναν το βράδυ της περασμένης Κυριακής, στο χωριό Σούσα, το οποίο παραμένει στα χέρια των τζιχαντιστών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι επιδρομές, το πιθανότερο, έγιναν από τον διεθνή συνασπισμό, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

«Δώδεκα άμαχοι (μέλη) της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, σκοτώθηκαν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Ο διεθνής συνασπισμός είχε υποστηρίξει τους κούρδους και άραβες μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ) στην επιχείρηση κατάληψης της Ράκας (βόρεια), της άλλοτε de facto πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο συνασπισμός δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στις πληροφορίες που δημοσιοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Έπειτα από την εντυπωσιακή αύξηση της δύναμής τους το 2014 και την κατάκτηση με μια επιχείρηση-αστραπή τεράστιων εκτάσεων στην επικράτεια τόσο του Ιράκ όσο και της Συρίας, οι τζιχαντιστές είδαν το «χαλιφάτο» τους να εξανεμίζεται, δεχόμενο χτυπήματα κι αντιμετωπίζοντας εφόδους σε πολλαπλά μέτωπα από διαφορετικές δυνάμεις.

Στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ, που γειτονεύει με το Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος δεν ελέγχει πλέον παρά μόνο πέντε χωριά και κοινότητες στην ανατολική όχθη του Ευφράτη ποταμού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου, ο διεθνής συνασπισμός είχε αναγνωρίσει ότι έχει σκοτώσει, «χωρίς να έχει την πρόθεση», συνολικά 817 άμαχους στις αεροπορικές επιδρομές τις οποίες εξαπολύει από το 2014 στο Ιράκ και στη Συρία.

Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν τον αριθμό αυτό εξαιρετικά υποτιμημένο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ