Αυστρία: Εκλογές σε 4 περιφέρειες μέσα στο 2018 – "Γιγαντώνονται" οι ακροδεξιοί


01-01-2018 18:08

Χρονιά εκλογών θα είναι (και) το 2018 για την Αυστρία, αφού στήνονται κάλπες σε 4 κρατίδια της χώρας. Σε αυτές αναμένεται να ενισχυθούν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, κάτι που σημαίνει πως θα ισχυροποιηθεί και άλλο το ρατσιστικό “Κόμμα των Ελευθέρων”.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές στην Αυστρία, οι τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις σε περιφερειακό επίπεδο μέσα στην ερχόμενη χρονιά θεωρούνται καθοριστικές για τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα και αναμένεται, με την πιθανολογούμενη ενίσχυση της δύναμης σε τοπικό επίπεδο των δύο κομμάτων της αυστριακής κεντρικής κυβέρνησης, να οδηγήσουν σε ανακατατάξεις και αλλαγές στους τοπικούς κυβερνητικούς συνασπισμούς.

Κάνει… ποδαρικό η Κάτω Αυστρία

Στις πρώτες περιφερειακές εκλογές της νέας χρονιάς, που θα διεξαχθούν ήδη στις 28 Ιανουαρίου στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας — στο δεύτερο σε πληθυσμό μετά τη Βιέννη– η εντυπωσιακή επικράτηση στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος και νέου πλέον ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, θεωρείται σχεδόν σίγουρο πως θα εξασφαλίσει την διατήρηση της απόλυτης πλειοψηφίας στην εκεί οργάνωση του κόμματός του, στην αρχηγό και τοπική κυβερνήτη.

Πρόκειται για την Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, την Αυστριακή πρώην υπουργό Εσωτερικών, γνωστή για την σκληρή στάση που είχε τηρήσει με τον τότε υπουργό Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά και για τον από κοινού πρωταγωνιστικό τους ρόλο στο κλείσιμο της αποκαλούμενης Διαδρομής των Βαλκανίων, με τις ιδιαίτερα αρνητικές για την Ελλάδα συνέπειες από τον εγκλωβισμό πολλών χιλιάδων προσφύγων στην Ειδομένη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Παίρνουν τη «σκυτάλη» Τιρόλο και Καρινθία

Τέσσερις εβδομάδες αργότερα στις περιφερειακές εκλογές στο Τιρόλο, αναμένεται μία ενίσχυση της δύναμης του Λαϊκού Κόμματος υπό τον τοπικό κυβερνήτη Γιούντερ Πλάτερ, όπως επίσης μία αύξηση του ποσοστού του Κόμματος των Ελευθέρων.

Κατά το πρότυπο της κεντρικής κυβέρνησης στη Βιέννη, οι Ελεύθεροι θα είναι πλέον και ο «λογικός» εταίρος του Γκιούντερ Πλάτερ, στη θέση των Πράσινων με τους οποίους βρίσκεται έως τώρα σε συνασπισμό και για τους οποίους οι βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου απέβησαν καταστροφικές, καθώς βρέθηκαν εκτός αυστριακής Βουλής μη συγκεντρώνοντας το απαραίτητο όριο του 4% για την είσοδό τους.

Ιδιαίτερα κρίσιμες θα είναι οι περιφερειακές εκλογές στις 4 Μαρτίου, στο ομόσπονδο κρατίδιο της Καρινθίας, το πρώην «προπύργιο» του διαβόητου πρώην αρχηγού των Ελευθέρων, Γεργκ Χάιντερ, όπου ο σημερινός τοπικός κυβερνήτης Πέτερ Κάιζερ θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες ώστε το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του να παραμείνει όχι μόνον πρώτη δύναμη αλλά και επικεφαλής της κυβέρνησης, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Και αυτό, γιατί, ακόμη και με τους Σοσιαλδημοκράτες στην πρώτη θέση μετά τις εκλογές, μία ενδεχόμενη πλειοψηφία των δύο αντιπάλων του, Λαϊκού Κόμματος και Ελευθέρων, θα οδηγήσει αυτά τα δύο κόμματα, επίσης κατά το πρότυπο της αυστριακής κεντρικής κυβέρνησης, σε έναν τοπικό κυβερνητικό συνασπισμό τους και σε πέρασμα των Σοσιαλδημοκρατών στην αντιπολίτευση.

Τελευταίο το Σάλτσμπουργκ

Στο τέταρτο ομόσπονδο κρατίδιο, του Σάλτσμπουργκ, όπου οι περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν στις 22 Απριλίου, θεωρείται βέβαιο πως το Λαϊκό Κόμμα –το οποίο το 2013 είχε ανακαταλάβει τη θέση του τοπικού κυβερνήτη, που κατείχαν επί πολλά χρόνια οι Σοσιαλδημοκράτες– θα παραμείνει πρώτη πολιτική δύναμη, ενώ πολύ πιθανό είναι να βρεθεί στη δεύτερη θέση το Κόμμα των Ελευθέρων, μπροστά τόσο από τους Σοσιαλδημοκράτες όσο και τους Πράσινους, ώστε να είναι και εκεί ο «λογικός» κυβερνητικός εταίρος για το Λαϊκό Κόμμα.

Στις πρόωρες αυστριακές βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, το Λαϊκό Κόμμα , του οποίου την αρχηγία είχε αναλάβει τον περασμένο Μάιο ο ιδιαίτερα δημοφιλής –αλλά και επικρινόμενος από τους αντιπάλους του για άκρατο λαϊκισμό– τότε υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε αποσπάσει ποσοστό 31,5% έναντι 24% στις προηγούμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013.

Δεύτερο είχε αναδειχθεί το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του απελθόντα καγκελάριου Κρίστιαν Κερν με ποσοστό 26,9% (26,8% το 2013) και τρίτο το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων που αύξησε τη δύναμη του από το 20,5% στο 26%.

Ακολουθούσαν με ποσοστό 5,3% (5%) το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και η πρωτοεμφανιζόμενη «Λίστα Πιλτς» του συνιδρυτή και πρώην βουλευτή επί 31 χρόνια των Αυστριακών Πράσινων, οι οποίοι με ένα ποσοστό 3,8%, έναντι του εντυπωσιακού 12,4% στις εκλογές του 2013, δεν εξασφάλισαν το όριο του 4% και δεν βρίσκονται στην αυστριακή Βουλή, στην οποία εκπροσωπούνται πλέον μόνον πέντε κόμματα.

Πηγή: www.newsit.gr